Hopp til innhold

Lover latter og tårer

Bokprogrammet er snart tilbake med en splitter ny sesong. – Vi vil at seerne skal kose seg, le og gråte, sier programmets nye kaptein, Siss Vik.

Siss Vik

NRKs ukentlige litteraturmagasin «Bokprogrammet» er tilbake med Siss Vik som programleder.

Foto: Studio Vest/Stine

Tirsdag 14. september er Bokprogrammet tilbake på lufta. Dermed er det duket for en ny sesong med forfattersamtaler og litterære reiser til fjern og nær.

J.M.G. Le Clézio og Siss Vik

I høstens første Bokprogram møter Siss Vik J.M.G. Le Clézio i et program som tar for seg forfattere som må skrive for å kunne leve.

Foto: NRK

Gjør TV-debut

Sesongpremieren blir en begivenhet ikke bare for programmets trofaste seere, men også for programleder Siss Vik, som har tatt over etter Hans Olav Brenner . Bokprogrammets første episode blir også hennes tv-debut og hun gleder seg til å innta tv-skjermen:

– De menneskene vi møter er så utrolig fine. De er generøse, byr på mye og setter ting på spill for oss. Du kan se på meg at jeg blir helt forelsket i dem, og jeg håper at seerne også blir det, sier Vik, som kommer fra jobben som en av to programledere i kulturprogrammet «Radiofront».

Mer fordypning

I sesongens første bokprogram, som handler om forfatterkallet, møter vi den franske forfatteren og nobelprisvinneren Jean-Marie Gustave Le Clézio og kioskdronningen Margit Sandemo.

Ifølge programlederen har litteraturglade tv-seere mye å se frem til:

– De kan vente seg litt mer fordypning. Vårt første intervju varer i cirka atten minutter, og det er nesten som å se en tre timer lang film på TV, sier hun og ler.

Se Siss Vik snakke om det nye Bokprogrammet:

Video BOKWEBMORO-090910-WW

I tillegg til mer fordypning, håper Vik at programmet også skal kunne by på opplevelse og erkjennelse:

– Målet er at seerne underveis skal kose seg, le og gråte, og når det er slutt så skal de ha blitt et klokere og bedre menneske, sier hun.

Nye stemmer og stjerneforfattere

Vik forteller at mange seere allerede har begynt å komme med forslag til programmet:

– Vi har en flott Facebook-gruppe med over tre tusen medlemmer, så vi har fått litt innspill der. Det er noen som vil se forfattere som ingen har hørt om før og andre som vil se de store stjernene. Det løser vi med å by på begge deler.

Følg Bokprogrammet på Facebook!

I løpet av høsten kommer seerne også til å bli kjent med populære forfattere på en helt ny måte:

– Vi kommer til å møte Lars Saabye Christensen i program tre, for eksempel, og der ser vi definitivt en ny side av ham som ikke har kommet fram før, hinter hun.

Møter McEwan i Oslo

Den britiske forfatteren Ian McEwan. Foto: AP/Scanpix

Den britiske forfatteren Ian McEwan.

Foto: ADAM BUTLER / AP

Men finnes det én forfatter som Siss Vik drømmer om å ha med i programmet?

– Ian McEwan, min favorittforfatter, svarer hun uten å nøle.

– Han kommer faktisk til Oslo neste uke og jeg skal møte han, så nå kan jeg nesten pensjonere meg allerede.

Senere i høst kommer Vik også til å treffe nok en nobelprisvinner, sør-afrikanske Nadine Gordimer.

– Det blir litt sånn stram slipsknute, rak rygg og litt neglbiting, men det blir selvsagt utrolig spennende også, sier programlederen.

Høstens første Bokprogram kan du se tirsdag 14. september kl. 21.30 på NRK2.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.