Hopp til innhold

Endre Ruset: – Jeg er stolt

Søndag kveld tar Endre Ruset, kunstnerisk ansvarlig for Norsk Litteraturfestival, frem sigaren. – Det føler jeg faktisk at jeg har fortjent, sier han.

Endre Ruset

Endre Ruset er kunstnerisk rådgiver for Norsk Litteraturfestival i Lillehammer.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn/NRK

For litt over to år siden skapte daværende kunstnerisk rådgiver for Norsk Litteraturfestival, forfatter Stig Sæterbakken, kontrovers med å invitere David Irving til festivalen. Det hele endte med at invitasjonen ble trukket tilbake og Sæterbakken gikk fra stillingen.

Les: Irving kommer ikke, Sæterbakken trekker seg

Inn i som ny kunstnerisk rådgiver kom forfatter Endre Ruset. En ung poet som mange kanskje ikke hadde hørt om. Men det har de nok nå. Alt tyder på at årets litteraturfestival på Lillehammer har vært en stor suksess.

Les: Ruset ny kunstnerisk rådgiver

– Dette er den første festivalen som er min, som jeg har vært med gjennom hele prosessen. Så i kveld kan jeg endelig ta frem Cohibaen. Da skal den røykes. Det føler jeg faktisk at jeg har fortjent, sier Ruset til NRK.no.

Har sovet bare 3,5 timer

For det har vært svært travle dager for 28-åringen fra Molde, med jobbing nesten hele døgnet, fra festivalåpningen tirsdag og til festivalens avslutning i kveld.

– Det har vært en veldig stor påkjenning, både fysisk og mentalt. Jeg har sovet i gjennomsnitt 3,5 timer hver natt. Jeg har jobbet i ett sett fra jeg har stått opp klokken 07 og til jeg har lagt meg klokka 03-04.

Og selv om Ruset i utgangspunktet bare har en 50 prosent stilling, men jobber, som han selv sier, 120 prosent, gir jobben likevel mersmak.

– Ja, fordi jeg vet at vi har hatt et sterkt program. Det har vært helt fantastiske tilbakemeldinger. Folk kommer bort til meg på gaten og gir meg en klem hele tiden. Og forfatterne er fornøyde.Vi har jobbet med mange prosjekt gjennom hele året og som vi nå ser resultatet av.

En festivalperle

– Hva har vært høydepunktet for deg under festivalen?

– Det må nok være hovedforedraget med Mahmoud Dowlatabadi, som var helt magisk, en helt utrolig opplevelse. Det står nok igjen om en perle i festivalprogrammet.

Før festivalen startet opplevde Ruset og festivalen kritikk fra både Aftenposten og NRK for programmet. Det skapte likevel ikke ekstra nervøsitet.

Les: Kritiserer slapt festivalprogram

– Nei, vi så at dette ville komme. Etter kontroversen med David Irving, var vi i fjor litt fredet. Nå trekker vi mer folk, det er fullt på arrangementene, og da er det vel slik at kritikerne nå føler at de må angripe festivalen. Det har jeg ingen problem med. Jeg vet hva jeg har fått til og hvor bra dette virkelig er.

– Synes vi fortjener skryt

For under festivalen har festivalen fått mye rosende omtale i media.

– Ja, vi må også huske på all den gode pressen vi har fått. Ofte legger vi fokus på det negative, men jeg har lest i aviene og hørt på radio, og det er utrolig mye god tilbakemelding, også i media. Så jeg er veldig fornøyd.

– Men er det noe du har lært til neste år?

– Ja, selvsagt, det er mange ting. For eksempel har noen arrangement fått dårlig plass. Og strukturen i festivalen må vi se på. Men nå er jeg faktisk fornøyd, og jeg er person som sjelden er fornøyd med meg selv. Jeg er stolt over det jeg og administrasjonen har fått til. Vi er 2,8 stillinger og lager nordens største og viktigste litteraturfestival, med 200 arrangement og 500-600 gjester. Å få til dette med så små ressurser, det synes jeg vi faktisk fortjener skryt for.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober