Hopp til innhold

Lars Mæhle vant UPrisen

Mæhle ble kåret til årets vinner av ungdommens egen litteraturpris - UPrisen - for boken "Landet under isen".

Lars Mæhle

Lars Mæhle etter å ha mottatt prisen i kulturhuset Banken på Lillehammer.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Juryen på 180 niendeklassinger fra syv ungdomsskoler fra hele landet mener at dette er den beste ungdomsboken i 2010.

- Dette må synke litt inn før det går opp for meg, sier vinneren Lars Mæhle til nrk.no.

Fantasy og krim

"Landet under isen" er en blanding av fantasy og krim.

- Jeg hadde lyst til å utforske skjæringspunktet mellom de to sjangerene, og flette inn både religion og historiske kriger. Det var nok veldig ambisiøst, sier Mæhle.

Forfatteren har selv lest en del fantasy-litteratur, blant annet «Ringenes Herre», og ser det som en utfordring å holde på spenningen gjennom de over 500 sidene i boken.

"Nullet"

Boken ble nullet av Norsk kulturråd, men senere kjøpt inn av ankeutvalget. Tidligere i år mottok den Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur.

- Det er veldig stas å få en påskjønnelse av dem som boken er beregnet på. Det at ungdom liker boken er et enormt kompliment, sier han.

Det er fjerde gang ungdomsjuryen deler ut UPrisen , og tredje gang en bok på nynorsk vinner.

- UPrisen knuser myter om ungdom og lesing. At vinnerboka er lang, er bare positivt. Målformen er ikke viktig. Et godt språk som flyter og den gode historien, er det som gjelder, ifølge ungdomsjuryen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)