Hopp til innhold

Knut Nærum leste Knausgård-eventyr

Forfatteren og NRK-humoristen Knut Nærum overrasket alle på litteraturbussen fra Oslo til Lillehammer med et nyskrevet Knausgård-eventyr.

Knut Nærum

Knut Nærum leser eventyret 'Min kamp mot Rødhette' på litteraturbussen mellom Oslo og Lillehammer.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn/NRK

– Ettersom Karl Ove Knausgård ikke kommer til Lillehammer, så skal jeg dekke Knausgård-behovet, sa Knut Nærum, mens han stilte seg opp ved siden av bussjåføren, helt fremst i litteraturbussen på vei fra Oslo til Lillehammer torsdag morgen.

Les: Knausgård kommer ikke til Norsk Litteraturfestival

«Min kamp mot Rødhette»

På programmet til Norsk Litteraturfestival stod det egentlig at poeten Håvard Rem skulle lese dikt på litteraturbussen. Men han kom seg aldri til Oslo. I stedet tok Knut Nærum en opplesning på sparket, ettersom han tilfeldigvis satt i bussen.

– Eventyret heter «Min kamp mot Rødhette». Jeg har forsøkt å skrive eventyret som Knausgård, fortalte Nærum alle passasjerene.

Og eventyret startet slik: For ulven er livet enkelt: den fanger det den kan. Og spiser det.

Dette er sterkt inspirert av Knausgårds egen åpning av «Min kamp. Første bok»: For hjertet er livet enkelt: det slår så lenge det kan. Så stopper det.

Synes Knausgård likner en en ulv

I «Min kamp mot Rødhette» har Knut Nærum altså flettet sammen eventyret «Rødhette og ulven» og «Min kamp. Første bok». I Nærums eventyr er jeg-fortelleren en ulv, som har et anstrengt forhold til sin egen far, som opplever flaue episoder, og også i dette eventyret, akkurat som i «Min kamp. Første bok», blir vi vitne til en stor rydde- og vaskeprosess i bestemorens hus. Nærum bruker også ordet likesom mye, akkurat som Knausgård.

– Tenkte du over likhetene mellom eventyret og Knausgårds bok før du startet skrivingen?

– Nei, men etter hvert oppdaget jeg sammenfallene mellom historiene. Utgangspunktet mitt var at jeg synes Karl Ove Knausgård ser ut som en ulv, slik som ulven i musikalen «Grimm og Gru». Jeg har gått fra det visuelle og deretter innover i tekstens kjerne, sier Knut Nærum til NRK.no etter at bussen har kommet frem til Lillehammer.

Ny bok til høsten

Eventyret «Min kamp mot Rødhette» er hentet fra Knut Nærums nye bok, «Ø», som kommer på Cappelen Damm i september. Det er oppfølgeren til Nærums debutbok «Å», som kom for ti år siden. «Ø» vil inneholde en samling parodier på forskjellige forfattere, for eksempel Stieg Larsson.

– Jeg har tatt de forfatterne som folk leser. Det blir som en kopling mellom dommerne i X-faktor og sonetteformen, sier Nærum.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober