Hopp til innhold

Hør forfatterne lese høyt

Nettkonkurransen «Ordlyd» er i gang. Torsdag 18. mars på Internasjonalen i Oslo presenterte forfatterne Kristine Tofte og Harald Rosenløw Eeg de to tekstene som konkurransedeltakerne kan velge blant. Hør dem her!

Hele arrangementet legges ut som video tirsdag 30. april.

Nedenfor finner du lydfilen fra Kristine Tofte og Harald Rosenløw Eegs høytlesning:

De to norske forfatterne leste høyt de tekstene som du skal lydlegge, med DIN egen opplesning og musikk/lydeffekter som du også lager selv.

Fantasy for voksne

Kristine Tofte skriver fantasy-tekster. Hun debuterte som forfatter i 2009.

- Jeg bestemte meg for å skrive en voksen variant av sjangeren fantasy, med enkle karakterer. Den teksten jeg har valgt å lese handler om en bi-person - prinsessen i tårnet - som tilbringer nesten all tiden sin i tårnet, sier Kristine Tofte.

Opptatt av tunneler

- Dette har jeg holdt på med siden 90-tallet, da jeg spilte i et tekno-band. Vi spilte lydkulisser live fra scenen, og ble etterhvert spurt om å spille det inn, sier Harald Rosenløw Eeg.

- Jeg har laget en helt ny tekst til konkurransen, som handler om tunneler. Jeg blir aldri helt ferdig med tekster, og gir de som skal bruke den lov til å fylle ut og lage fortsette - alt etter som, sier han.

Britisk fenomen

Pete Woodhead og Cathi Unsworth

Pete Woodhead og Cathi Unsworth opptrer med høytlesning til lyd. Her fra Internasjonalen i Oslo

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Den britiske forfatteren Cathi Unsworth og musikeren/lyddesigneren Pete Woodhead har lydsatt bøker siden våren 2009. Slik kan en ferdig opplesning med lyd, eller en «transmission» høres ut:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober