Hopp til innhold

- Vi er fascinert av skumle lyder

- Jeg blir nesten redd selv, sier krimforfatter Cathi Unsworth om å stå på scenen og lese høyt, med Pete Woodheads dystre lydbilde over høytalerne.

Cathi Unsworth og Pete Woodhead

Cathi Unsworth og Pete Woodhead

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Den britiske forfatteren Cathi Unsworth og musiker og lyddesigner Pete Woodhead er i Oslo for å vise hvordan lyd spiller inn i boktekster. Slik blir Cathis historier løftet til en helt ny dimensjon.

Pete Woodhead

Pete Woodhead opptrådte live for første gang på utestedet Internasjonalen i Oslo.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

- Det føles nesten som å regissere en film å stå her og lydsette Cathis ord, sier Pete Woodhead, som tidliger blant annet har laget soundtrack til kult-filmen «Shaun of the Dead».

Som en introduksjon til NRKs nettkonkurranse «Ordlyd», ga de to en oppvisning i hvordan bøker kan høres ut sammen med et lydteppe, som står til teksten.

Live for første gang

De to har lagd et kultfenomen med sine opptredener i London det siste året. Pete brukte tre måneder på å lage de første lydsporene, som Cathi har brukt ferdigredigert under sine høytlesninger.

Cathi Unsworth og Pete Woodhead på Internasjonalen i Oslo

Woodhead sørger for skumle lyder direkte fra scenen.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Pete har fleipet med at det ikke er noen måte å fremføre et såpass komplisert lydarbeid live.

- Det viste seg å være vanskelig for Cathi å treffe helt riktig med lesingen. Så vi begynte å leke med tanken om å gjøre alt direkte, og det har vi altså gjort for første gang i kveld, sier Pete Woodhead til NRK.no.

Som å være i boken

Pete drar i spaker og komponerer et komplisert lydbilde med både musikk og effekter som til tider kan skremme selv den mest hardbarkede krim-elsker.

Cathi Unsworth

Cathi Unsworth leser høyt fra sine egne bøker på club-scener.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

- Jeg føler ofte at jeg lever meg sånn inn i det som kvinneskikkelsene i boken min opplever av skrekk og angst, at jeg blir rent redd selv der jeg står på scenen, sier Cathi Unsworth.

Pete startet med å lydlegge boken «Bad Penny Blues» parallelt med at Cathi skrev teksten.

- Vi startet med en av de skumleste delene av boken, der et par kvinner skal bli myrdet, og satte det sammen som om vi skulle ha laget en film, sier Cathi.

Pete Woodhead mener lyd og tekst i sammen lager bilder i hodet på lytteren, som man ikke kan oppleve på film.

- Kapitlet med de to kvinnene utgjør en veldig dystert del av boken, og krevde svært mørke effekter, sier Pete.

Inspirert av film

De to møttes gjennom sin felles interesse for film for ti år siden, og bestemte seg etterhvert for det utradisjonelle lyd- og bok-samarbeidet fordi de så et stort potensiale i å fortelle historiene på en ny måte.

- Det blir mye mer kraftfullt å bringe inn en ny dimensjon i teksten, sier Cathi.

Cathi Unsworth og Pete Woodhead

Publikum på utestedet Internasjonalen i Oslo, kunne for første gang noensinne høre Unsworths rystende drapsgåter fra Londons underverden framført live av duoen Unsworth og Woodhead.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Duoen har planer om å utvide historiefortellingen når Unsworth kommer med sin nye bok, som hun holder på å forfatte.

- Da planlegger vi dessuten å ha med en musiker, slik at vi blir et team på tre personer. Da kan jeg fokusere enda mer på lydeffektene, sier Pete.

- Neste bok blir mer en spøkelseshistorie enn en skrekkhistorie som denne, smiler Cathi lurt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.