Hopp til innhold

Ny Stieg Larsson-roman på vei?

Det kan komme en fjerde bok om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.

Stieg Larsson

Et halvferdig manus kan bli til den fjerde boken om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

– Det kommer an på hvilken forfatning manuskriptet er i, sier broren til Stieg Larsson.

Stieg Larssons Millennium-trilogi om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander har tatt verden med storm. Alle de tre bøkene, "Menn som hater kvinner", Jenta som lekte med ilden" og "Luftslottet som sprengtes" er blitt filmatiserte.

Nå arbeides det også med en amerikansk filmversjon, der «Schindlers Liste»-forfatter er i gang med manusskriving.

Les: Brad Pitt aktuell i Stieg Larsson-film

Planla 10 bøker

Snart kan fansen kanskje også få gleden av en fjerde bok fra Stieg Larsson, seks år etter forfatterens død, melder DR.dk.

Les: Fjerde bog af Larsson kan være på vej

Før Larsson døde i 2004, arbeidet han fremdeles med Millennium-universet, og han hadde planlagt hele 10 bøker i serien.

I papirbunken til Larsson har han etterlatt seg et halvferdig manus til en fjerde roman. For at dette skal bli en ferdig utgivelse, må arvingene bli enige seg imellom.

Skal diskutere mulighetene

Denne uken skal Stieg Larssons bror og far møte Larssons enke, Eva Gabrielsson, for å diskutere en mulig utgivelse av en fjerde bok om Salander og Blomkvist, skriver den svenske avisen Expressen.

Forholdet mellom disse to partene har vært betent på grunn av rettighetene til bøkene og summen på over én milliard som bøkene har tjent inn.

Larssons bror, Joakim Larsson, har tidligere vært lite interessert i en utgivelse av en fjerde bok, men skal nå ha kommet på andre tanker.

– Det kommer an på hvilken forfatning manuskriptet er i. Jeg vil ikke at noen skal gå inn og rote i Stigs tekst, med mindre det kun er snakk om redigering, sier han til Expressen.

Manus på 200 sider

Det er blitt opplyst at det halvferdige manuset skal være på 200 sider, med en begynnelse og en slutt. Larssons danske forlag, Forlaget Modrtryk, venter på bekreftelse på en ny mulig utgivelse.

Kanskje kan Eva Gabrielsson hjelpe til med ferdigstilling av manuset. Det er tidligere blitt spekulert i om Larsson fikk hjelp av samboeren. En svensk journalist hevdet tidligere i år at Larsson selv ikke kunne skrive, og at hans samboer, Gabrielsson, hadde en aktiv rolle i forfatterskapet.

Les: Fråder mot Larsson-biografi

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober