Hopp til innhold

Medisin, grov vold og latter

Det er ikke hver dag vi stilles overfor thrillere som har humor i tillegg til all dramatikken, men slik er det med amerikanske Josh Bazells bok «Eksgangster».

Josh Bazell

Josh Bazell debuterte med romanen 'Eksgangster'.

Foto: Aschehoug

"Eksgangster"

Vi bør prise oss lykkelige som bare sjelden treffer på leger som vår temmelig frynsete helt i Josh Bazells «Eksgangster». Så mye leven i og omkring sykehussenger kan umulig være av det gode.

Vi skal riktignok ikke ta fra Manhattan-legen Peter Brown en betydelig oppfinnsomhet i praktiseringen av daglig sykehusmedisin, ei heller en viss evne til omsorg og empati. Det er bare det at han kan grov vold enda bedre.

Mafia-adoptert

Peter har vokst opp som en slags adoptivsønn i en av New York-mafiaens mektigste kjernefamilier og som beste venn og hyrde for husets ektefødte sønn. Etter hvert ble det også en og annen jobb. Noe som ballet på seg noe ettertrykkelig, helt til Peter en dag fant seg selv i en alvorlig knipe og med nær fortid som effektiv drapsmann. Veien ut ble vitnebeskyttelsesprogram og et nytt liv. Som legen Peter Brown – etter at utdanningen var unnagjort.

Blod

Da jeg så omslaget på denne boken, fikk jeg først assosiasjoner til min barndoms tegneserie «Dr. Kildare» i ukebladet Allers. Men så slo det meg at Kildare aldri ble avbildet med så mye blod i ansiktet. Mannen med ljåen var heller aldri med – ikke som jeg kan huske. Peter Brown, derimot, har stort sett Høstingsmannen i hælene hele tiden og blod har han både her og der. Særlig etter at en tidligere mafiakollega, innlagt for operasjon, kjenner ham igjen og vil sladre til dem som har en svær regning å gjøre opp med vår Peter.

Brutal og morsom

Boken om eksgangsteren og legen Peter er noe så uvanlig som en svært underholdende og direkte morsom spenningsbok. Kall den gjerne en thriller: Den er brutal så blodet skvetter – detaljert også. Jeg glemte visst å nevne at forfatter Josh Bazell selv er sykehuslege og dermed har greie på disse tingene! Årsaken til at det hele ikke blir alt for motbydelig, kanskje bortsett fra når haiene slipper til, er utvilsomt den svartmuntre humoren som følger teksten som en skygge.

Frisk start

Om dette er boken for deg, kan du lett avgjøre ved å lese starten, der en uvitende stakkars ransmann prøver seg på Peter i det han kommer på jobb en morgen. Ransmannen angrer for sent, men Peter sørger i takt med sin legeetikk for å få ham til akutten før han selv går løs på dagens legegjerning. Ler du av denne innledningen, kan du trygt lese videre.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad