Hopp til innhold

– Uvirkelig og litt flaut

Først ble Anders T. Andersen litt flau, deretter stolt. – Jeg, en ordblind røver født i en hummerteine på Nøtterøy, skulle debutere, det var det ikke mange som hadde regnet med!

Anders T. Andersen

Anders T. Andersen er aktuell med romanen 'Thomas Olsens første verdenskrig'.

Foto: Aschehoug

Anders T. Andersen

Anders T. Andersen er et multitalent. Skuespiller og regissør, blant annet for «Berlinerpoplene» på NRK. Og nå også forfatter. Selv om Andersen aldri hadde troen på seg selv.

– Jeg har alltid tenkt at jeg ikke kunne bli det, forteller han til NRK.no.

Hør: Samtale om "Thomas Olsens første verdenskrig"

Fortell kort om debutboken din.
– En historie om Thomas Olsen som vokser opp med en alkoholisert far og som må forsvare seg og lillebroren Egil mot faren og også mot omverden. En fortelling om hvor mye et menneske kan tåle, om oppdriften vi bærer i oss når vi utsettes for neddrift, skildret med humor og varme.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Jeg har alltid tenkt at jeg ikke kunne bli det.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg begynte bare å skive, sa det kun til min samboer og hadde ingen prestisje i det. Jeg tenkte dette får bli det det blir, kanskje det til slutt blir en film, kanskje det ikke blir noe som helst.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Uvirkelig. Og litt flaut, siden jeg fra før er skuespiller, både film- og teaterregissør og så skulle jeg liksom bli forfatter også. Og så gjorde det meg så stolt som jeg aldri har vært, jeg, en ordblind røver født i en hummerteine på Nøtterøy, skulle debutere, det var det ikke mange som hadde regnet med, for å si det sånn.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Tidlig Hamsun, Petterson, Christopher Nielsen, Bulgakov.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– «De velvillige» av Jonathan Littell. En skjellsettende opplevelse, et unikt innblikk i et nasjonalsosialistisk hode, en bok som menneskelig gjør våre verste sider og viser at det kunne vært deg, det kunne vært meg.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Gi faen og gjør det!

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Honorar? Får jeg det?

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– At jeg har gitt meg i kast med nok en bransje hvor man jobber hardt og intenst, tjener så godt som ingen penger og er vanvittig privilegert som får gjøre det man digger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.