Hopp til innhold

– Yes, det går an!

Thomas J.R. Marthinsen var ti år gammel da Pelle og Proffen forandret livet hans.

Thomas J.R. Marthinsen

Thomas J.R. Marthinsen debuterer med boken 'Du'.

Foto: Gyldendal/Adrian Øhrn Johansen

Boken "Du"

Med novellesamlingen «Du» debuterer journalisten og bokanmelderen Thomas J.R. Marthinsen skjønnlitterært.

Les: Sjekk ut hjemmesiden til Thomas J.R. Marthinsen

– Det å lese har gitt meg så utrolig mye, og jeg vil gjerne prøve å gi noe tilbake, forteller han til NRK.no.

Fortell om debutboken din.
– «Du» er 34 fortellinger om like mange personer. Jeg undersøker hvor mye vi egentlig kan vite om andre, og hva de betyr for oss. Boka handler om kjærlighet og død, familie, hukommelse og erindring. Jeg-personene vil gjerne så tett innpå andre mennesker som mulig. Spørsmålet er om det egentlig går.

Se: Marthinsen leser teksten "Drittsekk"

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Oj. Første gang jeg leste en «Pelle og Proffen»-bok som tiåring og tenkte at dæven, det går an å skrive om sånn som livet er! Det å lese har gitt meg så utrolig mye, og jeg vil gjerne prøve å gi noe tilbake.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg gikk på forfatterstudiet i Bø i 2007-2008. Jeg skrev før det også, men da handlet det alltid om ensomme, gamle menn på bondegårder. Men så, plutselig en dag, begynte jeg å skrive fortellinger som ligger nærmere mitt eget liv, min egen alder. Da fant jeg min måte å skrive på, mitt eget språk.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Det føltes som et eneste stort «Yes, det går an!»

Hvem er dine litterære forbilder?
– Jeg vet ikke om de kan kalles forbilder, men jeg digger å lese bøkene til Ingvar Ambjørnsen, Trude Marstein, Jens Bjørneboe, Hanne Ørstavik, Axel Jensen og Karl Ove Knausgård. Om og om igjen.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Jeg leste Knausgårds «En tid for alt», og slukte den voldsomme bevegelsen som skjer i den boka, hvordan hele bibelhistorien suges opp og inn i en fortelling om hovedpersonen og faren hans, om hvordan alt, etter over fem hundre sider kulminerer i det fantastiske spørsmålet faren stiller sønnen: «Du vet at måker en gang var engler?». Den er briljant.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Stol på at det er viktig at akkurat du skriver. Så: skriv, skriv, skriv!

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Ingen spesielle. Penger kommer, penger går. Det er merkelig hvordan det er.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Altså, jeg vet jo at det skal godt gjøres å bemerke seg med en vanskelig plasserbar novellsamling, men forventningene mine handler selvfølgelig om å bli lest. Av overraskende mange.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.