Hopp til innhold

Debuterer med dødelig operakrim

Øystein Wiik kan mer enn å synge. Debutboken hans starter med et drap for åpen scene under et operastykke.

Øystein Wiik

Øystein Wiik, også kjent som operasanger, debuterer med kriminalromanen 'Dødelig applaus'.

Foto: Berit Roald / Scanpix

"Dødelig applaus" av Øystein Wiik

Sangeren og skuespilleren Øystein Wiik debuterer nå på et nytt felt. Med «Dødelig applaus», innfører han et nytt sjangerbegrep: «operakrim».

– Å få antatt manuset var et fantastisk adrenalinkick! forteller Wiik til NRK.no.

Les: Mer om Øystein Wiik i NRKs musikkleksikon

Fortell om debutboken din.
– Debutboken er en operakrim. Handlingen starter med et drap for åpen scene under Puccinis «Tosca», med den verdensberømte tenoren James Medina i hovedrollen som Mario Cavaradossi. I det Cavaradossi blir «henrettet» i operaen faller samtidig et skudd fra salen. Medinas karriere får en brå slutt. Dette er opptakten til dramatiske hendelser som sender sjokkbølger gjennom den internasjonale operaverdenen.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Jeg har skrevet for både musikaler og operaer for teatret i mange år, så for meg representerer romandebuten først og fremst et sjangerskifte. Mitt utgangspunkt er at jeg var sanger og skuespiller. For å tolke en sang eller en rolle, dikter man ofte undertekst, karaktertrekk, forhandling og forhistorie, og gjerne hvordan det går videre. Dette for å kunne fremstå med troverdighet. Skrittet derfra til å skrive egne musikaler og operaer var dermed ikke så langt, all den stund jeg hadde opplevd de fleste store verk «på kroppen» og vært «meddikter» og «tolker».

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Gjennom arbeidet som dramatiker og librettist fikk jeg en følelse for dramaturgi som har kommet meg til hjelp i overgangen fra scenetekst til romanformatet.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Å få antatt manuset var et fantastisk adrenalinkick!

Øystein Wiik

En av Øystein Wiiks mest kjente roller: som Jean Valjean i musikalen 'Les Miserables'. Bildet er fra 1988.

Foto: Inge Gjellesvik / Scanpix

Hvem er dine litterære forbilder?
– Blant klassikerne vil jeg nevne Edgar Allen Poe og Joseph Roth.
Jeg er også glad i Coetzee, og jeg er veldig fascinert av Gert Nygårdshaug.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Gert Nygårdshaugs «Afrodites basseng» og Jon Øystein Flinks «Sex, død og ekteskap».

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Det er blitt sagt: Kunsten å skrive en bok er kunsten å sette seg ned foran PCen. Så sett i gang! Ikke nøl!

En av fjorårets diktdebutanter, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Jeg har ingen spesielle planer. Jeg har inntekter fra mange virksomheter.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Mine forventninger ligger i det å få lov til å fortelle en historie, og at leseren skal synes den er spennende og underholdende.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober