Hopp til innhold

Hvor lenge kan han klare seg?

En av fjorårets diktdebutanter, Audun Mortensen (24), vil undersøke hvor lenge han kan overleve på bokhonoraret sitt - og offentliggjør alle utgiftene på nettet.

Audun Mortensen

Audun Mortensen debuterte i fjor med diktsamling på Flamme forlag.

Foto: Privat

Audun Mortensen debuterte i fjor med diktsamlingen "alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det" på Flamme forlag. Flere litteraturkritikere har latt seg imponere. "Årets beste dikdebut er også den morsomste" skrev Ingunn Økland i Aftenposten. "Har gode muligheter til å bli en moderne kultklassiker", skrev Erle Marie Sørheim i Klassekampen.

For diktdebuten tjente Mortensen 52 732 kroner før skatt. Nå vil han se hvor lenge han kan leve på bokhonoraret. I en blogg redegjør han for alle sine daglige utgifter siden han fikk utbetalt beløpet torsdag 5. november 2009.

Toalettpapir, sukkererter og øl

Alt fra innkjøp av toalettpapir, knekkebrød og sukkererter på Ica eller Kiwi, til kinobilletter og øldrikking på pub blir dokumentert, både med bilder og tekst.

Hvorfor gjør han dette? Vi foretok et e-post-intervju med Mortensen, og han svarer på sin karakteristiske skrivemåte, som vi kjenner igjen fra både diktsamlingen og bloggene hans. Svarene er identisk gjengitt fra e-post.

- 'i kjølvannet' av 'kunngjøringen' om at debutboken min skulle utgis 7. oktober 2009 av flamme forlag, mottok jeg ~14 henvendelser via e-post og konvensjonell samtale vedr 'hva jeg skulle bruke pengene på'. ved å opprette et digitalt og offentlig arkiv med dokumentasjon av alle utgiftene mine lot jeg 'alle' få mulighet til å registrere og prosessere detaljert informasjon om hvordan pengene via flamme forlag/cappelen damm ble forvaltet. dette virket personlig stimulerende. samtidig oppfordret jeg alle til å delta aktivt i forumet ved å kommentere/drøfte forbruket mitt, 'livsstilen' min og hvordan jeg burde forvalte pengene, skriver han.

Sponses av Gina Tricot?

Bloggen har den overraskende url-en "gina-tricot.blogspot.com". Hvorfor har en poet valgt navnet til en lavpriskleskjede for kvinner?

- basert på egen erfaring via nettet, virker det som man kan få penger via 'sponsorer' ved å eie en blogg m/et visst antall treff/besøk over en viss tidsperiode. ved å velge url'en 'gina-tricot.blogspot.com' virket det legitimt å spørre den svenske kleskjeden 'gina tricot' om økonomisk støtte. jeg har vært i dialog med dem via e-post og fått signaler om at de 'antagligen' vil sponse meg/nettsiden. jeg kommer til å publisere mer informasjon om dette på bloggen min hvis jeg inngår sponsoravtale med 'gina tricot', opplyser Mortensen.

121 kroner i uken

- Hvordan har responsen vært?

- responsen har vært stimulerende, agiterende, konstruktiv, personlig, analytisk. 13. november skrev en kommentator implisitt at det var 'feil' av meg å kjøpe 'jarlsberg' for 46.90 kr og refererte til 'norvegia for 26 kr', men kommentatoren postet aldri informasjon om hvem som distribuerte 'norvegia for 26 kr'.

Bloggleserne kan observere at Mortensen hadde størst utgifter i de første ukene. I forrige uke klarte han seg med 121 kroner. Hvordan?

- butikker har vært stengt, følt meg mindre sulten/tørst, sovet lengre enn vanlig, besøkt andre.

- Hvor lenge tror du selv at du kan klare deg på bokhonoraret?

- basert på innspill fra forumdeltagere, forventet husleie de neste ~5 månedene, transaksjoner siden 5.11.09 og forventet forbruk de neste ~5 månedene, antar jeg ~3-4 måneder per dags dato (8.01.10).

Sparer ikke på strømmen

- Hva gjør du når pengene er oppbrukt?

- vet ikke, vurderer lån via lånekassen og/el selge personlige eiendeler via omfattende garasjesalg.

- Har du husket å sette av penger til skatt? Hva gjør du eventuelt med neste års baksmell?

- nei. vurderer lån via lånekassen og/el selge personlige eiendeler via omfattende garasjesalg.

- Sparer du på strømmen i kulden?

- nei.

Etter ni uker har Mortensen igjen 32 069,16 kroner av honoraret.

Følg Audun Mortensens pengebruk her

Hvor lenge tror du Audun Mortensen klarer å overleve på bokhonoraret? Diskutér i feltet under.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober