Hopp til innhold

Å skrape møkk

Blant høstens mange romandebutanter finnes også et pseudonym; V. S. Tideman som har levert den antydningstunge tittelen ”Kockmania inc.”.
Ingen tiltalende bok for den fintfølende leser, men under møkk, griseprat og depresjon finnes noe annet og verdifullt.

Kockmania inc.
Foto: Oktober Forlag

Kockmania inc.

V.S. Tideman (f. 1980): Kockmania inc. Forlaget Oktober.2009

Foto: Oktober Forlag

V. S. Tidemans bok, Kockmania incorporated, starter en fredag på do, med romanens hovedperson Mathias svettende og i dyp anger over den siste literen med rødvin han drakk tirsdag. Han er forstoppet. Rødvin gjør det med ham. Vil vi vite dette? Det er i så fall bare så vidt.

Ikke veldig voksen


V.S. Tideman er altså et pseudonym. For en ung mann født i 1980, noe som gjør ham noenlunde jevngammel med Mathias. De nærmer seg begge tretti. Dermed burde Mathias også nærme seg noe som fanges opp av uttrykk som «voksen», «avklart» eller «modenhet». Men det er problemet: Mathias er svært langt fra alle disse og flere til.

Angst


Angstridd, deprimert og handlingslammet, da? På den fronten har han mer enn nok å bale med. Bedre blir det ikke av kameraten Kock, en kald, egoman fisk som skylder en gjeng pakistanere masse penger; noe Mathias må ta julingen for.

Hverken livet eller Oslo ser ut til å ha noe på lager for Mathias. Bortsett fra terapeuten han går til; Billing. Kanskje det eneste mennesket Mathias har noe godt å si om.

Tristesse og lede


Vi har lest dette før, i og for seg; romanen om den unge mannen som subber omkring i storbyen på ledighetstrygd og ikke finner mening i noe som helst. Alt mens han velter seg i alkohol, dop, grov kjeft, frustrert sex og venner han ikke snakker skikkelig med. Mens altså leden og tristessen henger etter ham som dystert påheng.

Bør ikke avvises


Når forfatteren så gjør det vanskelig for seg ved å avkreve leseren høy toleranse for hele floraen av p-, f-, og r-ord samt interesse for hovedpersonens avføringsproblemer, er det fort gjort å avvise det hele med et skuldertrekk eller til og med vemmelse. Det finnes tross alt mange bøker i verden og tiden er nå en gang begrenset.

En slik avvisning ville imidlertid være en tabbe. For den leseren som tar bryet med å skrape seg gjennom møkka, nær bokstavelig talt, ligger det en intens og svart-humoristisk historie og venter under det hele. En historie som i sitt rasende tempo har noe viktig å si om menneskelige kår i et samfunn som tror at materiell velstand kan omsettes i mental, åndelig kapital, men tar feil. Ikke så greit.

Håp


Personen bak pseudonymet V. S. Tideman har et stort fortellertalent å forvalte. Hvor lett den oppgaven blir når de største ordene, alle utropene og grisepratet er oppbrukt, er ikke godt å si. Men vi kan håpe – det kan bli interessant.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober