Hopp til innhold

- Bjørneboe kunne virke usolidarisk

Bokprogrammet i kveld: Anne Grete Preus vil røske litt i kultstatusen Jens Bjørneboe har fått, mens Tore Rem maler psyken hans ut i sin biografi. Er det umulig å fange en personlighet mellom to permer?

Anne Grete Preus, synger Bjørneboe

Anne Grete Preus synger Bjørneboe

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Se Bokprogrammet om biografier: Bokprogrammet i Nett-TV

- Jeg opplever ham som en menneskevenn. En som stod på individets side, men som en veldig kompleks person, sier Anne Grete Preus om Jens Bjørneboe i kveldens Bokprogrammet.

Tore Rems biografi om Jens Bjørneboe har fått enorm oppmerksomhet i høst.

Anne Grete Preus har vært opptatt av Bjørneboe og hans tekster i hele sin karriere. Samtidig som hun selv gjorde et opprør da hun leste hans romaner som ung, forholder hun seg litt måpende til den kulten som har oppstått rundt hans person.

- Jeg husker at jeg også oppfattet Jens Bjørnebo som en rebell som stilte seg utenfor. Det var også noe usolidarisk over holdngen hans, sier hun.

Anne Grete Preus vokste opp med lærer-foreldre, og fikk ingen oppfordringer om å lese antroposofen Bjørneboes romaner.

Hans motstand mot sosialdemokratiet og enhetsskolen ble oppfattet som høyreorientert kritikk, sier Anne Grete Preus. Hun ble opptatt av det sammensatte i hans samfunnsopprør.

Et umulig prosjekt?

Tore Rem: Sin egen herre - en biografi om Jens Bjørneboe

Tore Rem har skrevet biografi om Jens Bjørneboe. 2009

Til tross for at det allerede finnes en biografi om kultforfatteren, har Rem valgt å skrive en ny. Hvorfor? Er det slik at vi egentlig helst vil lese om det vi allerede vet noe om?

Marianne Egeland, førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitet i Oslo er kritisk til om det i det hele tatt er mulig å fange et menneskes personlighet mellom to permer.

Å fange et menneskes personlighet er like lett som å berøre regnbuen.

Virginia Wolf

Biografi om synske Westerlund

Anna Elisabeth Westerlund, Norges mest kjente, synske person får sin biografi skrevet av professor Bente Alver som har forsket på "kloke mennesker" gjennom tidene. Westerlund var en av dem som donerte hjernen sin til forskning.

Svenske Herman Lindqvist er en av vår tids store biografer, elsket av mange lesere. Men, betyr det dermed at han kan skrive om hvem som helst, også personer de færreste har hørt om?

Hans Olav Brenner spør Anne Grethe Preus og Tore Rem har forskjellig forhold til Jens Bjørneboe.

Hans Olav Brenner spør Anne Grete Preus og Tore Rem om de har det samme bildet av hvem Jens Bjørneboe var.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Bokprogrammet tar for seg tre svært ulike biografier og programleder Hans Olav Brenner utfordrer forfatterne: Er personen som skriver blitt viktigere enn den som blir biografert?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.