Hopp til innhold

Gjestet Norge for to år siden

Nobelprisvinneren i litteratur, Herta Müller, holdt i 2007 hovedforedraget på Norsk Litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene. Stig Sæterbakken var kunstnerisk leder for festivalen da, og det var han som fikk henne til Norge.

Herta Müller

Herta Müller var hovedtaler på Norges største litteraturfestival for to år siden.

Foto: Hanser Verlag

Stig Sæterbakken

Stig Sæterbakken inviterte Müller til Norsk Litteraturfestival, som hovedtaler.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I sitt forfatterskap knytter hun sammen de sammenhengene som er mellom språk, makt og maktmisbruk, sier Sæterbakken.

- Det jeg tenker på når jeg leser Herta Müller er at i forhold til at dersom man tenker seg en språk-akse, så er diktatoren den ene ytterligheten som bruker språket til å begrense menneskers mulighet til hva de kan si og tenke. Som den motsatte ytterligheten, står forfattere, sier Sæterbakken.

Særpreget stil

Forfatteren Britt Bildøen er en av dem som mener at Herta Müller er en verdig Nobelpris-vinner.

- Bøkene hennes er veldig preget av at ingenting i verden er uskyldig, og ingenting i verden er helt trygt. Dette gjennomsyrer på en måte stemmen i bøkene hennes, sier Britt Bildøen.

- Jeg synes Müller har en veldig spesiell måte å skrive på - en ganske så naiv stemme, men nettopp derfor ganske illevarslende. Stemmen er nesten litt rar, sier hun.

Hør: Fra "Alltid den samme snøen og alltid den samme onkelen"

Herta Müllers hus i Romania

I dette huset i landsbyen Nitchidorf i Romania bodde prisvinneren, og slik det ser ut i dag.

Foto: Sdrian Paclisan / Scanpix/AFP

Alvorlig men vakkert

NRKs kritiker Marta Norheim fremhever at Müller skriver om alvor hele tiden.

- Det handler om en veldig viktig problematikk - både europeisk og universell. Samtidig kler hun historien med et veldig særpreget språk. Det er vanskelig å finne norske motsvar til denne måten å skrive på, sier Marta Norheim.

Forfatter Mattis Øybø er en av dem som ble grepet av hennes historier da hun gjestet litteraturfestivalen på Lillehammer.

- Jeg kom ganske sent inn i bøkene hennes. Det var først da hun var på litteraturfestivalen på Lillehammer for to år siden, at jeg begynte å lese bøkene hennes. Hun er veldig poetisk, samtidig som stoffet hennes er veldig europeisk - om en tysk minoritet i Romania, og om å leve på denne måten. Språket er så vakkert midt i alt det redselsfulle at det gjør veldig dypt inntrykk, sier Mattis Øybø.

Hør: Bok i P2 om Nobelprisvinneren (08.10.2009)

Se også: Alle vinnerne av Nobels Litteraturpris

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP