Hopp til innhold

Ikke fornøyd med Støres svar

Malalai Joya, mener Nato-styrkene må trekke seg ut av Afghanistan. På Kapittel-festivalen i Stavanger presenterte hun sin bok "Kvinne blandt krigsherrer. Hør hennes argumentasjon HER.

Malalai Joya, medlem av nasjonalforsamlingen i Afghanistan
Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Malalai Joya ber Norge og andre Nato-land om å trekke seg fra militære operasjoner i Afghanistan. Fredag møtte hun applaus da hun presenterte sin nye bok ”Kvinne blant krigsherrer” på Kapittel-festivalen i Stavanger.

Malalai Joya ber vestlige land velge en annen taktikk

- Det viktigste alternativet i Afghanistan er menn og kvinner med demokratisk innstilling, Vi har en organisasjon, mange av dem arbeider fortsatt som aktivister under jorden, og kan kjempe mot terrorisme og fundamentalisme, sier Malalai Joya.

Joya fordømmer okkupasjonen og mener situasjonen i Afghanistan bare blir verre så lenge Nato-landene aksepterer Hamid Karzais regjering og er millitært tilstede i Afghanistan.

Møtte Gahr Støre i TV2-debatt

Tidligere denne uken møtte politikeren, som er kalt Afghanistans modigste stemme, utenriksminister Jonas Gahr Støre til debatt i Tabloid på TV2. Hun er ikke fornøyd med svaret på sin appell om støtte til demokrater og intellektuelle i Afghanistan.

I debatten sa Støre at han frykter at Afghanistan kan stå overfor en ny borgerkrig om internasjonale styrker trekker seg ut av Afghanistan i den situasjonen landet er i nå. Derfor er han uenig med Joya.

Forteller livshistorien i ny bok

I boken ”Kvinne blant krigsherrer”, som er kommet ut på norsk, skriver Joya om sitt eget liv. Samtidig gir hun et bilde av Afghanistans historie og den tragiske epoken landet er inne i. Biografien bygger på dagboknotater gjennom mange år, og er nå gitt ut i 19 land.


Malalai Joya er blitt kalt Afghanistans modigste kvinne. Hun ble valgt inn som yngstemann i Nasjonalforsamlingen da hun var 25 år gammel, men kastet ut igjen like etterpå. I 2003 skjelte ut regjeringsmedlemmer fra talerstolen, og mente landet ble styrt av krigsherrer. Det står hun ved, og etterpå har hun arbeidet videre for det hun tror på med konstant fare for sitt eget liv.

Ber vestlige land velge ny taktikk


Den 31 år gamle politikeren og demokratiforkjemperen har vokst opp med et Afghanistan herjet av krig, og representerer en hel generasjon som bare har sett landet okkupert og styrt av undertrykkere.
Joya ber vestlige land velge en ny taktikk.

- Til tross for krig, har vi fortsatt mye igjen. Jeg er villig til å ofre det meste fordi jeg har tro på at mennesker med demokratisk tenkesett kan få Afghanistan på rett kjøl, sier Malalai Joya.

Hør klipp fra intervju med Joya på Kapittel-festivalen 18.09.2009 her:

Malalai Joya ber vestlige land velge en annen taktikk

Malalai Joya om å skrive "Kvinne blandt krigsherrer"

Intervju med Joya i På livet laus, 20.09.2009 HER

* Flere saker om litteratur HER

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober