Hopp til innhold

Fra Sapfo til Bob Dylan

Mens de andre er opptatt av bare de nye bøkene, verdsetter Bok i P2 også klassikerne. Det dreier seg altså om de bøkene som har preget flere generasjoner lesere, og som inspirerer dagens forfattere.

Henny Moan ved De dødes tjern

Skuespiller Henny Moan ved De dødes tjern

Foto: Ingvil Teige Stiegler / NRK

Hør NRK P2 direkte torsdager kl. 17.03 og 23.03

Marta Norheim og Anne Cathrine Straume

Marta Norheim og Anne Cathrine Straume i Bok i P2 er klar for en ny høst med gullskatter fra litteraturen.

Foto: Ole Kaland, NRK

Samtidig som det pøses ut nye bøker, er det èn forfatter som lånes ut aller mest ut fra bibliotekene - forfatteren Knut Hamsun.

150 år og absolutt ikke glemt

Forfatteratlas: Knut Hamsun

- Nå prioritere vi klassikerne, det betyr de bøkene som virkelig har slitestyrke, sier vaktsjef i Bok i P2, Anne Cathrine Straume.

Stort spenn

Det er stor spennvidde blant bøkene som hentes frem fra fortiden. Her er både de store norske, og utenlandske forfattere - alt fra Sapfo til Dylan . Dessuten klassifiseres både sakprosa og sangtekster som klassiske tekster - så programmet har noe for enhver smak.

Bok i P2 startet med å sende de første klassikerne i januar i år, og det var romanen "Sult" av Knut Hamsun som var først ut.

Blant klassikerne du får høre mer om i høst er Hamsuns "På gjengrodde stier", Andre Bjerkes "De dødes tjern", Astrid Lindgrens "Emil i Lønneberget" og "Moby Dick" av Herman Melville.

Først ut, på torsdag 20. september, er Tom Kristensens klassiker "Hærverk" .

Anne Bøhler i Kulturquiz

Anne Bøhler gir deg en rekke klassikere som er verdt å blåse støv av.

Foto: Mie Sundberg / NRK

- Dette er en dansk kultroman som handler om å "gå nedenom og hjem". Dette er rett og slett litterærere skildringer av fylla, sier Anne Bøhler, som er ny klassiker-programleder.

Aktuelle på nytt

De bøkene som får bli utkårede klassikere må være aktuelle og ha fått en by betydning i våre dager.

- Vi vil vise fram at nedstøvete bøker er gode og leseverdige. Bøkene må være viktige, og må dessuten har satt spor på en eller annen måte, sier kritiker Marta Norheim.

Selv synes hun det er deilig å lese noe som er det hun kaller "svær litteratur".

Norsk attraksjon: De dødes tjern

Andre Bjerkes forfatterskap

Når det gjelder klassikeren "De dødes tjern", blir den tatt fram igjen fordi den hører til de norske bøkene og filmene som har inspirert dagens mange norske skrekkfilmregissører. Alle disse henter inspirasjon fra natur og skrekk i gamle norske romaner.

- I denne typen historier er det som om alt lever og kommer for å ta deg, og du vet ikke sikkert om det er gjenferd eller ditt eget hode som skremmer deg, sier Anne Bøhler.

En absurd historie

En annen klassiker er den fascinerende historien om "Moby Dick". Den blir utgitt med ny oversettelse i høst.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli s opptatt av denne hvalskuten og utstyret de har med seg. Det er morsomt å variert å lese. Livsprosjektet til kapteinen er helt villt - tenk å skulle hevne seg på en hval, utbryter Anne.

Tidligere klassikere i Bok i P2

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober