Hopp til innhold

"Hærverk"

Ukens klassiker er Tom Kristensens ”Hærverk”. Romanen ble elendig mottatt da den kom ut i Danmark i 1930, men er for ettertiden blitt stående som en av de helt store modernistiske gjennombruddsromanene.

Fylla

Den danske kultromanen er en litterær skildring av det å 'gå nedenom og hjem' - og en skildring av fylla.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

HØR: Hele intervjuet med Tom Kristensen fra 1968

Hør NRK P2 direkte torsdager kl. 17.03 og 23.03

Tom Kristensen

Tom Kristensen ble ikke særlig godt mottatt da han ga ut boken 'Hærverk' for snart 80 år siden.

Foto: Store Norske

Boken tar opp i seg De Store Spørsmål, og avdekker det faktum at livet sjelden har noe fasitsvar.

Hovedpersonen Ole Jastrau er redaktør og litteraturkritiker i en avis kalt Dagbladet, og drikker seg fra sans og samling, kone og barn, jobb og venner.

Alkoholproblemer

Han har fast tilholdssted i Bar des Artistes, der han tyller i seg det han klarer i fuktig kompaniskap med Kjær, Lille P. og de andre stamgjestene som er like brune innvending som veggene som omslutter dem i den mørke baren.

Ved første øyekast kan man forledes til å tro at Tom Kristensens roman handler om et menneske som går til grunne i absinthen, ølen og whiskyen på grunn av manglende ryggrad. Det er i og for seg riktig at han har et betydelig alkoholproblem, men det holder ikke her å spørre hvorfor Jeppe drikker. Ole Jastrau drikker seg ikke fra problemer, han drikker seg inn i dem.

Stilsikkert, men slaktet

Dette er en roman som stiller flere spørsmål enn de psykologiske. Det er mange Jepper som har drukket tett i litteraturen, men få har beskrevet det så elegant og stilsikkert rent språklig og formmessig som Tom Kristensen. Og få har latt hovedpersonen gå så til de grader på fylla for derigjennom kunne ta en promilletest på sin politiske samtid, den rådende tidsånden og menneskets indre krefter.

Vi må ikke glemme at handlingen finner sted mellom to verdenskriger, der gamle ideologier sto for fall, og nye begynte å spire brunt i et krigstrett Europa. Ikke nok med det: Romanen bryter også med de fleste av datidens litterære normer og kunstbegreper. Er det rart den fikk elendig mottagelse…

Imponerte Hamsun

Knut Hamsun

Knut Hamsun var en av de ytterst få som verdsatte boken 'Hærverk'.

Foto: SCANPIX

For som så ofte med bøker som blir stående som lysende klassikere var samtiden overhodet ikke moden for "Hærverk" da den kom ut.

Men i Norge derimot, satt en herre og var begeistret:

”En genistrek og et kjempeverk….. jeg beder Dem motta min ærbødige hyldest.
Jeg har selv skrevet bøker, det mangler ikke, men nu er jeg ydmyk, ingen bok er som Deres.”

Det var Knut Hamsun, og i en ren og skjær litterær glederus skriver han til Tom Kristensen hvilken glimrende roman han har begått. Og Tom Kristensen takker og bukker på andre siden av Skagerrak – og bruker Hamsuns uttalelser for hva de er verdt i markedsføringssammenheng. Hamsun ”blurbet” altså Kristensen!

Kultbok

Den er ikke bare blitt stående som en klassiker, men også som en kultbok. Historien om Ole Jastraus vei fra respektert familiefar og aktet og fryktet kulturredaktør og litteraturanmelder i avisen Dagbladet – som alle skjønte egentlig var danske Politiken, der Tom Kristensen selv arbeidet i over 30 år –men altså, fra denne borgerlige fasaden til det totale forfallet inne i hjørnet i Bar des Artistes, har for mange vært Boken som Åpnet Døren. For De Store Spørsmål.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.