Hopp til innhold

Den lesbiske poeten

Denne ukens klassiker er den greske forfatteren Sapfo, som kanskje er en av de mest myteomspunnede dikterne fra tiden f. Kr.

Sapfo
Foto: Wikimedia Commons

Sapfo

Sapfo var berømt i sin egen samtid og det ble det reist en statue til hennes ære.

Foto: Wikimedia Commons

Bok i P2-klassikeren 21.05.2009: Sapfo (Fra Poesitid, 2003) Sapfo er født ca 630 år før vår tidsregning, på øya Lespos i Egeerhavet. Hun regnes for å være verdens første kvinnelige lyriker. Ut ifra hennes kjærlighetsdikt beregnet på kvinner, er det i dag vanlig å betrakte henne som lesbisk.

Forfatteren Svein Jarvoll har gjendiktet Sapfos tekster, og sammen med lyriker Tone Hødnebø, presenterer de tekstene hennes i programmet "Poesitid", som du kan høre her:

"Jeg skalv av forelskelse", heter dette programmet. Denne strofen er hentet fra åpningen av det 37. fragmentet i Jarvolls gjendiktning av Sarpo. Han har tatt med 126 av de fragmentene som vi kjenner fra den greske dikteren.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.