Hopp til innhold

- Leser krim som aldri før

Krim, historier fra Midtøsten og vampyrer faller mest i smak hos nordmenn.

Fra filmen "Menn som hater kvinner"

Fra filmen 'Menn som hater kvinner', basert på boken med samme tittel av Stieg Larsson.

Foto: Knut Koivisto

- Nordmenn leser krim som aldri før. Det er ikke bare fordi det nettopp har vært påske. De mest leste bøkene de siste årene her hjemme er jo Stieg Larsson-bøkene, før det var det Dan Brown med ”Da Vinci-koden” som slo alle rekorder, sier vaktsjef og kritiker i Bok i P2, Anne Cathrine Straume.

Den samme tendensen har forsker Cecilie Naper sett. Etter å ha studert lesevanene til nordmenn fra 1993 til 2007, slår hun fast følgende: "I dag har etterspørselen svingt i retning av én litterær sjanger. Krim- og spenning dominerer", skriver hun i en artikkel i Dagbladet 16. mars 2009.

På listen over de ti mest solgte bøkene i 2007, finner Naper hele syv kriminalromaner, blant annet skrevet av Stieg Larsson og Dan Brown.

Ser til Midtøsten

Den afghansk-amerikanske forfatteren Khaled Hosseini. Foto: AP/Scanpix

Khaled Hosseini.

Foto: JEFF CHIU / AP

Likevel mener Anne Cathrine Straume at norske boklesere også leter etter annen type litteratur.

- Innimellom ble for øvrig Khaled Hosseinis bøker ”Drageløperen” og ”Tusen strålende soler” lest av mange – der gikk jungeltelegrafen, for bøkene ble ikke akkurat regnet som noen mesterverk fra kritikernes side, sier hun, og påpeker også at norske forlag de siste ukene har gitt ut en rekke skjønnlitterære bøker som utspiller seg i Midtøsten, eller som har konflikten mellom øst og vest som tema.

- Dette er bøker som det blir stadig større interesse for.

Velger internasjonale bestselgere

Anne B. Ragde

Anne B. Ragde.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Straume mener en generell trend er at nordmenn aller helst leser internasjonale bestselgere.

- Det skal godt gjøres at en norsk bok kan konkurrere med bøker som du finner på bestselgerlistene over hele Europa. Det måtte da være Anne B. Ragde, som både skriver bøker som henvender seg til et svært bredt publikum, og som har et suksess-kriterium nummer to, nemlig at hun har skrevet en trilogi. Dagens lesere vil ha fortsettelse på bøker de har lest – det blir samme prinsipp som når man blir avhengig av TV-serier. Det er ikke uten grunn at Bladkompaniets gamle serier av Margit Sandemo og Kjell Hallbing fikk så mange lesere.

Bitt av vampyr-basillen

Edward og Bella i Twilight

Bilde fra 'Twilight'-filmen.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon / Photo Credit: Deana Newcomb

En ny trend har også festet seg hos de yngre leserne. Norske ungdommer har byttet ut Harry Potter med blodtørste vampyrer.

- De yngre leserne holder for tiden på å bli bitt av den samme vampyr-basillen som rir USA og Europa akkurat nå: ”Twilight-serien” til Stephenie Meyer.

Men det er ikke bare fiksjon som selger bra. Straume mener at det er stor interesse for biografier.

- Eli Hagens bok ble som kjent en stor salgssuksess, denne våren ser vi at Ingunn Yssens bok vekker nysgjerrigheten hos leserne. Og fremdeles selger Ingar Sletten Kolloens bok om Snåsamannen godt.

Sjekk bestselgerlisten selv

Hvis du vil vite hvilke bøker som selger mest akkurat nå, kan du selv sjekke bestselgerlistene til Bokhandlerforeningen, som henter salgsstatistikk fra de største bokhandlerne i Norge. Her får du oversikt over de mestselgende skjønnlitterære utgivelsene, generell litteratur og pocketbøker.

Sjekk Bokhandlerforeningens bestselgerliste

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP