Hopp til innhold

Små pussigheter om Nabokov

Dette visste du kanskje ikke om "Lolita"-forfatteren Vladimir Nabokov.

  • Nabokov var en ihuga sommerfuglfanger. Til sine sommerfuglkollegers store irritasjon monterte han sommerfuglene opp ned. Dette fordi han var mest opptatt av undersiden av vingene.
  • Nabokov mislikte mange, særlig freud og Dostojevskij. Ved en eksamen ville han stryke en student som hadde dristet seg til å si noe positivt om Dostojevskij.
  • Da Lolita kom ut skrev mange av studentforeldrene til Cornell University og mente de ikke kunne la døtrene sine gå på Nabokovs forelesninger.
  • Nabokov hatet trykkfeil. Det ga ham fysiske smerter, han stønnet og bar seg. Det var også umulig å vite hvordan han ville opptre. Aristokratisk korrekt, når han ville vise ekte varme og når han ville øse fordømmelser utoveren meningsmotstander.

Sitater av Nabokov:

  • "Jeg kjenner Dublin. Jeg kunne tegnet et kart over byen. Jeg kjenner Litty som Moskva... Jeg har aldri vært i Dublin, men jeg kjenner den like godt som Moskva. Forresten, jeg har ikke vært i Moskva heller."
  • "Den første som sammenlignet en kvinne med en blomst var genial. Nummer to var en dust og nummer tre var en kjeltring."
  • "Portretter av statsledere bør aldri overstige størrelsen på et firmerke"

Sagt om Nabokov:

  • Penelope Gilliat intervjuet Nabokov i 1996. Hun bemerket at han var en av de svært få mennesker som bokstavelig talt falt av stolen når han lo.
  • Forfatteren Jevgenij Jevtusjenko: "Ja, han er brilliant, men jeg frir meg aldri, når jeg leser bøkene hans, fra følelsen av kirurgiske instrumenter som klirrer mot marmorgulv."

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.