Hopp til innhold

Ta i mot

"Ta i mot" er tittelen på Marte Hukes nye diktsamling. Det er hennes tredje, og denne gangen har hun klippet og limt fra allerede eksisterende tekster, som hun har hentet fra så vidt forskjellige steder som bøker om geologi og fauna, erotiske nettsteder og barneregler.

Marte Huke.

Marte Huke.

Foto: Kim Nygaard

Bevegelse er et stikkord for Marta Hukes tredje diktsamling. Bevegelse og stillstand. Kan fjell være i bevegelse? Kan mennesker ha stoppet opp? Hva om menneskene iscenesetter sin egen bevegelse, som i barnelek?

Natur, kropp, språk

Ta i mot

Marte Huke: Ta i mot. Tiden 2008.

"Ta i mot" begynner med en beskrivelse av lek. Velkjente regler og sangleker er vevd sammen med skog, stein, mose. Senere kommer geologien inn, grunnfjellet og jordens opprinnelse. Hele tiden blander Marte Huke fortellinger fra vidt forskjellige områder i livet. Det gir spennende bilder og assosiasjoner. Her snakkes det for eksempel om fjell. Eller?

"Vi krøkte fingre ved undersiden, førte vensktre hånd inn, trakk

hendene vekk Vi smurte og gned glatte fingre og dyttet hender

hardt smurt inn, begge sine hender, vridende

og vrikkense innover Vi festet grepet De fleste gneiser har engang

Begynte sakte å dra seg der de ble "knadd", ble utsatt for

jordskjelv-lignende bevegelser i forbindelse med våre fingre, fulgte

på innover Sakte og med fingrene Det kom i kor fra våre hender,

nedslitingen av fjellkjeden Gneiser kan være grå men de er ikke

kjedelige, de gjenspeiler hva en fjellkjede kan" (s31)

Lag på lag

De erotiske assosiasjonene er tydelige. Disse sammenblandingene, som også beskriver andre områder i livet enn geologi og sex, stimulerer til en større åpenhet om forestillinger vi tar for gitt. Å lese samlingen i ett er et pluss, diktene spiller tydelig opp til hverandre, temaene utvikles underveis og blir utdypet gjennom stadig nye innfallsvinkler.

Marte Huke fletter sammen tekstbrokker fra nettsteder og oppslagsbøker, hun gjengir samtaler overhørt på toget eller en replikk fra National History Museum i London: "Look! They've killed all the birds!"

Fylkeskunstner

Her er mye humor, men også mørkere partier. Huke er en dikter som begjærlig tar i bruk sine omgivelser og sin samtid. I tillegg til to tidligere dikstamlinger, har hun arbeidet med diverse prosjekter for å få litteraturen ut til folk - det være seg gjennom opplesninger, tidsskrifter eller performance. Dette året er hun engasjert som fylkeskunstner i Sør-Trøndelag.

Ikke alle diktene i "Ta i mot" er like skjellsettende. Det sier seg nesten selv, når formen er en collage med tekstbiter fra ymse hold. Dessuten er det lett å bli patosfylt når det er snakk om "trilobitter", "millioner av år" og "urgammel hukommelse".

Jeg tar i mot boken som en bruksgjenstand. Den får Marte Huke til å stå frem som en generøs, lekende og levende forfatter.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.