Hopp til innhold

Da tiden tok slutt

Göran Sahlberg er religionshistoriker og universitetslærer i religionspsykologi. Romandebuten «Da tiden tok slutt», som kom på svensk i fjor, på norsk nå, er en svart-humoristisk, underlig og betagende roman.

Den svenske forfatteren Göran Sahlberg. Foto: Kjell B. Persson/Bonniers förlag

Göran Sahlberg er religionshistoriker og universitetslærer i religionspsykologi. 'Da tiden tok slutt' er hans første roman.

Foto: Kjell B. Persson/ Bonniers förlag

Har seksåringer en verdensoppfatning – utover de næreste tingene? Jeg husker ikke. Gutten i Göran Sahlbergs fortelling har imidlertid en nokså detaljert forestilling om hvordan verden er – og hvilken vei det bærer. Om han er heldig som har slik innsikt, kan allikevel diskuteres – den er nemlig basert på en diger plansje, som henger i farens arbeidsrom, og gjengir bibelske spådommer og oppsummeringer i en særegen versjon. Faren er predikant, i hvilken menighet går ikke uten videre fram, men det er ikke Svenska Kyrkan.

Göran Sahlberg: "Da tiden tok slutt". Pax 2008

Göran Sahlberg: 'Da tiden tok slutt', oversatt av Erik Krogstad. Pax 2008

Foto: Pax forlag

Opplevelsesrik

Skumle utsikter til Harmageddon, Trengselens tid (ve de ikke-frelste) og vesentlig bedre Luftmøtet for de utvalgte, frelste klarer ikke å skremme guttungen. Tvert om; han vil bli som faren. Jo før jo heller: på med dress, hvit skjorte og slips, og ut å holde preken. Men der er mor i veien. Barndom er barndom og skal slik forbli; lek, moro, venner, sykling og skole. Slik skal det være. Og sunt - på femtitallets vis.

For å gjøre en besynderlig morsom og ytterst velfortalt første del av historien kort; en dag er mor og far borte. Gutten må la Viola fra Svenssons Dagligvare ta hånd om seg - i leiligheten over sin egen. Og når sommeren kommer bærer det til Skåne og hennes hjemtrakter.

Å si at FNs daværende generalsekretær Dag Hammarskjöld venter der, er en sterk overdrivelse, men at han blir en viktig figur i denne fortellingen overrasker ingen som har fått med seg den høyst uvanlige begynnelsen, og det har lite med surrealisme å gjøre. At Viola er en av generalsekretærens aller største beundrere, spiller nok en større rolle.

Grunnleggende original

Jeg leser på omslaget at Göran Sahlberg selv er oppvokst i en predikantfamilie. Det har satt sine spor, merker vi. Å snakke om «Da tiden tok slutt» som enda en oppvekstroman fra 50-tallet, ville være urettferdig. At den nærmest puster tiårets ånd i leserens ansikt forhindrer ikke at tekstens humrende vandring mot sin fryktelige slutt er grunnleggende original og ikke til å unngå.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.