Hopp til innhold

I den røde solens lys

Pål Gerhard Olsen debuterte i 1985, og er nok mest kjent for kriminalromanene sine, sist med ”Nattmusikk” som kom for to år siden. Hans siste roman, "I den røde solens lys", har mye å by på, men er kanskje litt for omfangsrik.

Pål Gerhard Olsen: I den røde solens lys. Gyldendal 2007
Foto: Gyldendal

En desembernatt i 2. verdenskrigs nest siste år hopper en ung norsk/engelsk mann i tysk uniform ut fra et gammelt Junkerfly over Ardennene. Han deltar i det håpløse fallskjermoppdraget å forsinke de alliertes, særlig amerikanernes, frammarsj. Han heter William Curzon – eller kanskje er det Jersøe han kaller seg her? I det leseren ledes inn mot en skildring av en tapt krigs destruktive bunnmål, konkluderer vi altså med at Pål Gerhard Olsens nye roman handler om en norsk frontkjemper på vestfronten?

Pål Gerhard Olsen: I den røde solens lys. Gyldendal 2007

Pål Gerhard Olsen: I den røde solens lys, Gyldendal 2007

Foto: Gyldendal

Tvetydig

Slik er det allikevel ikke – ikke helt. Som med så mye annet i denne kolossen av ei bok, er også handlingens sentrum tvetydig. William har også vært shetlandsfarernes mann. Sant er det at William Curzon er sønn av en norsk mor med sangstemme og uklar agenda og engelsk komponist-far som også har sin egen. Familiens hjem var på kysten av Sørøst-England. Der vokste William opp, hadde røttene sine der, helt til farens komponistliv førte ham til London og filmens verden, og den unge gutten skjønte det var skuespiller han var eslet til.

Det er også sant at historien om William Curzon er historien om en mann hvis ego, ja, personlighet, er utydelig – til og med for ham selv. Lange stykker av livet må han leve med å definere seg selv som en slags funksjon eller kanskje refleksjon av moren, Sara. Hva virkelig følelse, opplevelse er, forblir lenge vagt for William, men skuespiller blir han.

Pål Gerhard Olsen har vilje til å tøye den skapende strikken til bristepunktet i arbeidet med noe som ikke utelukkende skal være godt, men også omfattende i tid, i landskapets utstrekning, i persongalleriets mangfold og lidelse – enten det befinner seg i England, Norge, Danmark, Argentina eller USA. Dette skal han ha respekt for.

For meget av det gode

Jeg skulle derfor ønske det var unødvendig å bruke tid på det antallet sider som ligger mellom permene i «I den røde solens lys». Lenge var det også mulig å glemme at det dreide seg om 610 av dem – langt over halvveis i mitt tilfelle, var det mulig, men ikke helt fram. En metthet av typen «det holder snart nå» meldte seg nok til slutt.

Og; det er synd, for underveis klarer Olsen, med sine stilsikre og originale variasjoner over prosabegrepet og konservativt bokmål, å binde meg til Williams besynderlige og dramatiske liv. Han gjør det ikke minst med sin evne til å skape bilder av et varemerke få andre fører i Norge, bygget på observasjoner som ofte er undrende, ordblomstrende og resignerte på samme tid. Slik gis William Curzon en uttrykksmåte som ikke bare er særegent ”olsensk”, men som også minner leseren sterkt om sterke stilgrep vi kjenner fra krimbøkene hans.

Det var med andre ord også denne gangen mulig å få for meget av det gode, men det forhindrer ikke at det er godt. Ettersom denne romanen ikke fikk den redigeringen den hadde trengt, foreslår jeg tid og fordøyelse i stedet. Da holder den kanskje helt fram allikevel.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.