Hopp til innhold

Tyskland, en reise

Wolfgang Büschers reiseskildring viser at det fortsatt er mulig for middelaldrende menn å reise alene på tur uten å drukne i pinligheter, mener vår anmelder.

Wolfgang Büscher: Tyskland, en reise. Aschehoug 2007

Den tyske journalisten Wolfgang Büscher har tidligere vandret til fots fra Berlin til Moskva. I sin andre reiseskildring på norsk drar han langs grenseområdene i Tyskland.

Foto: Aschehoug

Reiseskildringen "Tyskland, en reise" er ikke helt lett å komme inn i. Isteden for å åpne med å fortelle hvorfor han vil reise i Tysklands grenseområder, åpner han med poetiske beskrivelser av forfatteren der han plasker i elva Rhinen - i november.

Hutre, hutre....

Så er det bare å henge med så godt man kan - gjennom relativt obskure småsteder som Emmerich, Gronau, Barth, Ahrenshop og Arnemünde. Den 56 år die Welt-journalisten beveger seg sakte fra grensen mot Beneluxlandene i vest over østersjøbyene i nord, ned mot de bøhmiske skogene i øst, før han lander i dypeste Bayern.

Rastløst reisende ensomme menn

Wolfgang Büscher skriver seg inn i den etter hvert ganske omfattende tradisjonen av ensomme menn som reiser rastløst rundt på egen hånd. Ja, de er stort sett menn, i alle fall de som kommer ut i Aschehougs påkostede og elegante serie med reiseskildringer. Av 21 utgivelser i den såkalte Spor-serien, er bare EN skrevet av en kvinne.

I denne eksklusive gutteklubben har Wolfgang Büscher helt klart sin egen særegne stemme. For Büscher gjenoppdager det utrendige Tyskland. Lenger bort fra de portugisiske kaffebarene i Berlin er det ikke mulig å komme. Dette er det Tyskland vi hastig reiste gjennom på 80-tallet for å komme til Italia.

Wolfgang Bücher er veldig god til å la teksten sin leve i nuet, mens han går. Er han morsom? Nei, men han er helt klart underfundig, noe som kommer godt fram når han ankommer den østtyske industribyen Chemnitz, som tidligere het Karl Marx Stadt.

Lebensschmerz

Hvis ikke den vestlige melankolien var i østtyskland før, så kom den definitivt til landsdelen sammen med Wolfgang Büscher.

Hele denne reiseskildringen er gjennomsøkket av mannlig Lebensschmerz. Det å skildre dette landet gjennom å dels å gå eller ta bussen langs Tysklands 4000 kilometer lange yttergrense var kanskje ikke så dumt allikevel. Når jeg først venner meg til forfatterens seige tempo, oppdager jeg også alt som ligger skjult under tåkete overflaten.

Der skjuler det seg sadistiske fangevoktere i konsentrasjonsleire jeg aldri hadde hørt om før, og kvinner som selger seg til tyske trailersjåfører i vinduene i det gamle Sudettyskland. De er der alle sammen, innhyllet i novembertåke, og skildret med distanse av en tysk, melankolsk journalist.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.