Hopp til innhold
Anmeldelse

Velkomponert underholdning fra David Nicholls

Etter at britiske David Nicholls solgte hele fem millioner av komedien «One day», var det store forventninger til hans neste roman. «Oss» ble Booker-nominert og foreligger på norsk bare uker etter at den kom i England.

David Nicholls "Oss"

En nydelig og intelligent romantisk komedie, ser jeg britiske aviser skriver om David Nicholls' nye roman, «Oss». De kunne like gjerne skrevet en romantisk tragedie, tenker jeg. Slik åpner boken:

I fjor sommer, like før sønnen min skulle flytte hjemmefra for å begynne på college, ble jeg vekket midt på natten av min kone. Først trodde jeg hun ristet i meg fordi noen brøt seg inn. (...)

"Alt i orden," sa jeg. "Det er sikkert bare luft i vannrørene." "Hva er det du snakker om?" sa Connie. Hun hadde satt seg opp.

"Det er i orden. Ikke noe tegn til innbrudd."

"Jeg har ikke sagt noe om innbrudd. Jeg sa jeg tror vi er kommet til veis ende. Jeg tror jeg vil gå fra deg, Douglas.

David Nicholls: "Oss", side 13.

Men før Connie eventuelt forlater Douglas, gjennomfører de den planlagte ferieturen til Europa. Det som skulle bli en dannelsesreise fra museum til museum i Paris, Amsterdam, Venezia og Firenze, sammen med deres 17 år gamle sønn, blir isteden et mareritt.

Det meste som kan skjære seg, skjærer seg, det blir sørgelig, pinlig og komisk om hverandre.

På inter-rail med hjertet bart

David Nicholls

David Nicholls har også skrevet manus til flere TV-serier.

Foto: Forlaget Press

Likevel blir vi lesere med på en slags dannelsesreise. Samtidig som Douglas filosoferer over kunst (Connie er kunstner, selv er han biokjemiker), livet og kjærligheten, gjenopplever han det snart 25 år lange samlivet og den første forelskelsen i lange tilbakeblikk. Det er ikke vanskelig å se at de to måtte vokse fra hverandre. Det er ikke vanskelig å kjenne seg igjen, heller; David Nicholls er god til å skildre hvordan tilsynelatende ufarlige hverdags-situasjoner kan medføre slitasje og trivialitet i et forhold som en gang føltes usårbart og helt.

Den 48 år gamle forfatteren David Nicholls fikk et uventet gjennombrudd med sin forrige roman "One day" (2009), en bok som har solgt flere millioner eksemplarer i over 40 land. Filmsuksess ble det også, med blant andre Anne Hathaway i en av hovedrollene. Jeg har verken lest den boken eller sett filmen, men innbiller meg at jeg kan se dem for meg, etter å ha lest årets roman.

Les Filmpolitiets anmeldelse av filmen "One Day"

Lekende lett

Nicholls skriver nemlig så lett at du føler du har sett en TV-serie. Den ene setningen følger den andre, uten hull, stopp, eller språklige utfordringer. Erkjennelsen kommer ikke fra språket selv, men fra Douglas' ufortrødne skravling om fargerike fester kontra rolig hjemmeliv, utforskende barndom kontra streng lekselesing, opplevelsen av kunst som nødvendighet kontra kunst som krydder.

Jeg får assosiasjoner til Nick Hornby, til britiske feelgood-filmer eller vår norske TV-serie "Kampen for tilværelsen". Dette er smart humor med velvalgte innslag av melankoli, fortvilelse og livslede. Fortellingen er imponerende strukturert til å føles så impulsiv og muntlig.

Likevel savner jeg mer skurr, en liten rift eller to i språket som kunne vise at det er noe mer under den kjekke og fortrøstningsfulle fortellerstemmen.

Underholdende? Joda. Original? Ikke så veldig. Romanen "Oss" er en fortelling der alt står på spill for jeg-fortelleren, men ingenting for meg som leser.

Boken er oversatt av Ute Neumann.

 

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK