Hopp til innhold

Favoritter til Nobelprisen i litteratur

Betyr det noe hvor forfatterne kommer fra når Nobels litteraturpris deles ut? Det kan se ut sånn når NRKs litteraturmedarbeidere avslører sine favoritter før vinneren annonseres på torsdag.

Noen av disse kan få Nobelprisen i litteratur 2014

Disse forfatterne er kan få Nobelprisen torsdag 9. oktober

Foto: Scanpix

I fjor gikk prisen til Alice Munro fra Canada og året før til Mo Yan fra Kina. I år er blir det kanskje Midtøsten eller Japan som kan glede seg over en prisvinner, i alle fall hvis noen av NRKboks litteraturmedarbeideres favoritter stikker av med Nobelprisen i litteratur.

Assia Djébar, Algerie

Anne Cathrine Straumes favoritt, litteraturkritiker

Assia Djebar
Foto: FRANK RUMPENHORST / AP

Assia Djébar (f.1936) er historiker, romanforfatter og filmskaper og har gjennom et mangfoldig forfatterskap gitt stemme til kvinner fra Nord-Afrika. Djébar, som egentlig heter Fatima Zohra-Imalayen, arbeider i grenselandet mellom fiksjon og fakta.

Hun trekker inn både egne personlige erfaringer fra oppveksten i Algerie og tegner et bilde av samfunnet der historien uavlatelig virker inn på nåtiden. Bøkene hennes er originale og gjør et sterkt inntrykk. Assia Djébar har vært nevnt som kandidat til prisen de siste ti årene, minst. Er det i år hun skal få den?

Jon Fosse, Norge

Annelita Meinichs favoritt, programleder i poesiprogrammet Diktafon

Jon Fosse
Foto: Anette Torjusen / NRK

Jeg vil heie på Jon Fosse helt til han får prisen. En stor norsk dikter som blir forstått i alle verdens avkroker. Kanskje fordi han forsøker å dikte fram det som ikke sier noe, og som heller ikke kan sies, men som vi like fullt vil ha sagt.

Noe som ligger utenfor oss og språket et sted mellom oss og mellom oss og alt som ikke er oss. Noe som er taust og tomt. Samuel Beckett har allerede fått nobelprisen. Førtifem år senere er det tomrom stort nok for Fosse.

Haruki Murakami, Japan

Knut Hoems favoritt, litteraturkritiker

Books-Murakami
Foto: Elena Seibert / Ap

At Haruki Murakami har like lidenskapelige motstandere som han har tilhengere gjør han ikke til en mindre aktuell kandidat i mine øyne - snarere tvert i mot. Hvilke andre forfattere har til de grader skapt sitt eget univers? Jan Kjærstad spør, i et essay om romanen "1Q84", om hvorfor så mange forfattere velger så konvensjonelle årsakssammenhenger når de skal forklare sine figurers handlingsmønstre.

Murakami lar skjønnlitteraturen forbli et sted, der menneskenes handlemåter sjelden lar seg forklare. Drømmene vi har er sidestilte med det vi opplever i våken tilstand. Murakami mangler den kulturpessimismen som mange av hans kolleger har som adelsmerke. På tross av at hovedpersonene ofte ikke forstår seg selv, så finnes en potensiell mening der ute, en form for frelse som ofte er å finne i møter og samtale med andre.

Elias Khoury, Libanon

Marta Norheims favoritt, litteraturkritiker

Elias Khoury
Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Sidan prisen kan gå til forfattarar frå heile verda, er mi eiga lesing altfor snever (95 % av det eg les er skrive på, eller omsett til norsk). Mange potensielle verdige vinnarar finst utan at eg veit om dei, håpar verkeleg at Svenska Akademin kjenner fleire enn meg.

Men av verdige vinnarkandidatar eg kjenner til, vil eg slå eit slag for libanesiske Elias Khoury som greier å skrive verdslitteratur frå ein svært utsett plass på kloden. Og ja, fleire av bøkene hans finst på norsk.

Adonis, Syria

Siss Viks favoritt, programleder i Kulturhuset

Adonis
Foto: Mario Vedder / Ap

Med den aktuelle situasjonen i verden, med borgerkrig i Syria, IS på fremmarsj, krig i Israel/Palestina og konflikter mellom islam og kristendom mange steder, synes jeg det hadde vært veldig interessant om prisen gikk til en samfunnsengasjert poet fra Midt-Østen.

Syriske Adonis, hans litterære alias, er en intellektuell forfatter med mange oppsiktsvekkende og annerledes syn på dagens verdensordning. Når han i tillegg vurderes som den arabiske verdens største nålevende poet, virker Adonis som en svært verdig vinner i mine øyne.

Philip Roth, USA

Hans Olav Brenners favoritt, programleder i Brenner & bøkene

Philip roth
Foto: ERIC THAYER / Reuters

Philip Roth har blitt min faste lottokupong som jeg leverer inn hvert år med håp om gevinst til slutt. Han har avsluttet sitt forfatterskap med uttalt og overbevisende tyngde og en gang for alle trukket seg tilbake fra offentligheten.

Etter sigende har han det ganske så fint med det, og sitter visstnok og leser igjennom sitt eget forfatterskap for å finne ut om det var det hele verdt. Slikt virker jo en smule selvopptatt, men forfatterskapet er jo ruvende uavhengig av hans konklusjon, og jeg hører gjerne en nobeltale forfattet av ham. "Patrimony", "Amercan Pastorale" og "Nemesis" er noen av utallige Roth-favoritter.

Amos Oz, Israel

Arild Jonsjords favoritt, prosjektleder i NRKbok

Amos Oz
Foto: Eckehard Schulz / AP

De konservative på både israelsk og palestinsk side nekter å lese ham fordi han er for liberal. Bøkene hans har prosjektet familien som hovedtema, men hele tiden ligger den politiske konflikten som et bakteppe. Hans selvbiografi "En historie om kjærlighet og mørke" ble en bestselger i mange land.

Jeg ble rett og slett mye klokere av å lese denne boken, om stemningen i Jerusalem da FN stemte over om staten Israel skulle opprettes og om den unge gutten Amos som lurer på hvordan det er mulig at en mor kan velge å ta sitt eget liv og forlate en gutt på 14 år. Svenska Akademien; Det er Israels tur i år.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP