Hopp til innhold

– Skal bli godt å skrive langt igjen

Forfatteren Frode Grytten utfordret seg selv til å skape ultrakorte noveller på Twitter. De beste av 538 fortellinger har blitt plukket ut til bok.

Frode Grytten

I 538 dager skrev forfatter Frode Grytten fortellinger på bare 140 tegn for sine 30.000 følgere på Twitter. Nå er de korte historiene blitt til boken «Vente på fuglen».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Hvis bare bitte litt er lov, så får du lettere til å skrive. Det er i hvert fall min erfaring, sier Frode Grytten om sitt siste forfatterprosjekt.

Han mener det går fint an å lage en historie på bare 140 tegn, men det stiller veldig strenge krav til hvordan du gjør det. Selv har han hver dag gjennom 538 dager har skrevet mikroskopiske noveller på Twitter. Det har blitt til boken «Vente på fuglen» .

Ville gjøre det vanskelig for seg selv

Man kan få sagt mye på liten plass, mener Grytten, som ville gi seg selv en ekstra utfordring ved å skrive innenfor de rammene som Twitter-formatet gir.

– Jeg ville finne ut om det var mulig å få til en fullgod fortelling innenfor et så lite format. Noen ganger lyktes jeg med det, og noen ganger mislyktes jeg. Det var en del av prosjektet mitt, at jeg uansett måtte skrive en fortelling hver dag.

Ein dag i livet til nyttårsbarn (22 timar):

Skrike. Sove. Ete. Sove. NRK. Sove. NTB.

Ete. Sove. TV2. Drite. Bade. Skrike.

Sove. Ete. Sove.

Fra "Vente på Fuglen"

Både karakterene og plottet blir brent vekk fordi formatet er så begrenset. På sett og vis må du lage historien slik at den eksploderer oppe i hodet på leseren, forklarer Grytten.

– Selve teknologien, at det bare er lov til å ha 140 tegn, var egentlig det som trigget meg og gjorde at jeg fikk lyst til å prøve det ut.

Hvor lang tid tar det å lage en Twitter-novelle?

– Lenger enn man tror. De dagene jeg synes jeg hadde en god idé og traff planken, gikk det derimot ganske fort. Andre dager slet jeg veldig med å få det til. Slik er det med nesten alle ting. Hvis du har en god idé, kommer teksten lett. Hvis det er en svakere idé eller du ikke har noen idé og må tvinge det fram, går det sent. 140 tegn krever ganske mye arbeid hvis du skal gjøre det ordentlig.

Uvant med direkte tilbakemeldinger

Vente på fuglen

Twitter-fortellingene i «Vente på fuglen» er satt sammen slik at de ligner et livsløp fra fødsel til død

Foto: Kagge forlag

Det ble fort naturlig å daglig få mange og gjerne svært direkte tilbakemeldinger fra publikum.

– Egentlig har det vært nesten som å stupe ut i et hav av kjærlighet, for det var så mange som omfavnet og likte det. Folk ga rause tilbakemeldinger. Noen var nesten litt i overkant rause, og jeg følte ikke alltid at jeg fortjente det, for jeg synes ikke det jeg gjorde var så bra alltid.

– Andre dager var det motsatt, da kom parodier og latterliggjøring. Noen ganger var det ubehagelig med slike magerefleks-tilbakemeldinger, men det var jo en del av spillet, sier Grytten.

Startet med en nyhetsmelding

Det hele startet ganske tilfeldig i desember 2011. Forfatteren hadde lekt med tanken på hvordan han kunne bruke de nye sosiale mediene. Han trengte bare en idé.

– Så hørte jeg på nyhetene at det var problemer med flytrafikken på grunn av underkjølt regn. Jeg begynte å tenke på hva underkjølt regn egentlig er, og hva om et menneskeliv blir utsatt for underkjølt regn i en lang periode? Jeg skrev en setning som var noe sånt som «grunna underkjølt regn i en alt for lang periode har mann 57 valgt å avslutte sitt engasjement på denne kloden».

– Jeg spurte kona om dette var noe for Twitter, og hun svarte at ja, det er noe for Twitter. Da var jeg egentlig i gang.

Hadde du trodd at dette skulle bli en hel bok da?

– Nei, det hadde jeg ikke. Jeg hadde heller ikke trodd at jeg skulle holde på så lenge som jeg gjorde. Jeg visste ikke hvor slitesterkt dette prosjektet eventuelt var. Jeg prøvde egentlig bare ut formen, og fant ut at jeg kunne sjonglere og dra den lenger enn jeg var klar over.

– Likevel oppstår det en slags materialtrøtthet når du gjør det såpass lenge som 538 dager, så på slutten var jeg godt lei. Da var det greit å gi seg, sier Grytten.

Laster Twitter-innhold

Lange seige noveller neste

Han har tatt en pause fra Twitter-diktingen nå, men kommer han på en annen idé, vil han prøve igjen.

Er det noen andre sosiale medier som kunne egnet seg?

– Jeg sitter og tenker på det, men har ikke knekket noen kode. Akkurat nå skriver på gode gammeldagse noveller. Det blir hovedprosjektet mitt fremover.

Selv om han nå har vent seg til å skrive i kort-format, er det ikke noe problem å skrive lange tekster igjen.

– Nei, nå blir det nesten det motsatte. Det skal bli godt å skrive, og nå er jeg begynt på en novellesamling. Det er ganske lange og litt seige noveller. Nå føles det godt å bevege seg i et format som tillater dette, sier Grytten.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP