Hopp til innhold

Fine fyrer i ny bildebok

Motsetninger er en nøkkel i Kari Stais barnebøker om Jakob og Neikob. Også i den tredje boken blir små barn introdusert for eksistensielle dilemmaer på en humoristisk måte.

Kari Stai og Jakob og Neikob

Kari Stai presenterer Jakob og Neikob for et kobbel oversettere under NORLAS konferanse i Asker i mai.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Jakob og Neikob er bestevenner. Gjennom to usedvanlig vellykkede bøker for de aller minste har vi lært at Jakob sier ja til alt, mens Neikob sier nei. Det kan få konsekvenser ingen av dem har tenkt over. For er det lurt å være en nikkedukke bestandig, en som ikke kan sette grenser? Og er det så sikkert at nei er det beste svaret om du blir fristet med på noe morsomt?

Gjennomført

Kari Stai

Kari Stai har skapt et gjennomført og gjennkjennelig univers med barnebøkene om de to vennene Jakob og Neikob.

Foto: Samlaget

Kari Stai står for både tekst, illustrasjoner og den helhetlige designen i disse bøkene. Hun har med andre ord full kontroll - og den har hun utnyttet på beste vis. Figurene er enkle, med tydelige kontrasterende elementer. Fargene er gammelmodig avdempet - bondeblått og tomatsupperødt er Jakob og Neikobs gjennomgangsfarger. Men fargevalget kan utfordres, det så vi ikke minst i bok nummer to, «Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake» som Kari Stai både fikk Kritikerprisen og Brageprisen for.

Utvider vennskapet

I «Jakob og Neikob og det tomme rommet» vurderer de to vennene å ta inn en samboer. Selv bor de i hver sin etasje i det store huset, men loftet står skummelt og tomt. Først prøver de med en snemann, så en engel. Men begge blir borte før de aner det. Vil de to vennene noen gang få tak i en samboer? Og hva er det i den mystiske sekken som en dag ligger på loftet?

- Ein sekk, seier Jakob.
- NEI, svarer Neikob. - Ein julegåvesekk.
- JA, til Jakob, seier Jakob.
- NEI til jul, seier Neikob.

Kari Stai / Kari Stai: Jakob og Neikob og det tomme rommet

Kari Stai er god til å få frem humor som små barn kan kjenne seg igjen i. Hverdagslige utfordringer kan bli til diskusjoner som får prinsippielle og rent ut eksistensielle dimensjoner.

Veien videre

Vennskap og uvennskap er blant temaene som legges ut i denne boken, som nok mer enn de to foregående bærer preg av å være en bok i en serie. Fortellingen knytter an til julen, til forventning, forberelser og nysgjerrighet. Det er en god bok, inviterende og gjenkjennelig, men her er også små overraskelser og detaljer å fordype seg i både for barn og voksne. Se bare på forsidebildet, der runde sneflak daler mykt - og fyller tomrommene i o'ene i tittelen. Stai overlater ikke én visuell detalj til tilfeldighetene.

Det skal imidlertid bli spennende å se hvor mye materiale Kari Stai har til nye bøker om Jakob og Neikob. De to fyrene er for fine til å bli dusinvare - men til det er det langt igjen, heldigvis.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober