Hopp til innhold
Anmeldelse

Seig finsk feelbad

Finlandiapris-vinner Mikko Rimminen spjåker ut sin fortelling om en ensom kvinne i Helsinki med i overkant mange adjektiv.

Mikko Rimminen da han vant Finlandiaprisen i 2010

Mikko Rimminen mottok den prestisjefylte Finlandia-prisen for Nesedagen i 2010. Her blir han intervjuet i en finsk bokhandel like etter å ha vunnet prisen.

Foto: Wikimedia Commons, Anneli Salo

Mikko Rimminens roman handler om ensomhet, slik ensomheten fortoner seg for enslig kvinne med en voksen sønn, som har forlatt redet for lengst.

Mye tyder på at Irma har vært ensom en stund når vi møter henne i Helsinkis gater på sensommeren. I mangel på en ordentlig jobb, oppsøker hun tilfeldige mennesker i deres hjem under påskudd av å holde på med markedsundersøkelser.

Skjult hjerte av gull

Denne ukonvensjonelle formen for oppsøkende virksomhet fører selvsagt med seg mye ufrivillig tragikomikk, og det er ikke overraskende at denne typen roman om en sur, gammel kvinne på randen med et godt skjult hjerte av gull har gjort lykke i Finland. Når Rimminen også har vunnet en litterær pris for boken, har det sikkert sammenheng med at han skriver lange, bølgende setninger med et reservoar av ord og uttrykk som sikkert både utvider og utfordrer det finske språket.

På norsk flyter det ikke, men jeg er ikke helt overbevist om at dette bare er oversetterens skyld.

Smørdeigfargede høstdager

«Det gikk noen smørdeigfargede høstdager der jeg egentlig ikke fikk i stand noe annet enn litt fnokkete tanker», skriver Rimminen i Morten Abildsnes sin oversettelse. Det blir i overkant språklig lekent i en roman, som absolutt krever at vi føler, lever og ånder med hovedpersonen, idet hun reiser ut i til dels komiske, dels fornedrende møter med andre mennesker.

Først midtveis i romanen, når romanenes hovedperson Irma blir vippet ut av eget spørreskjema, og isteden begynner å engasjere seg i livet til en av sine intervjuobjekter, åpner romanen for at vi skal slå inn på andre og mer interessante veier. Men dette blir bare et blaff. Så ramler vi ut i alt språket igjen. Jeg synes Rimminen spjåker romanen sin ut med for mye ord, for mye språk, selv om jeg egentlig tror han mener alvor med sitt portrett av dette ensomme mennesket.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.