Hopp til innhold

– Poesi er en truet art

– Vi trenger poesien for å ikke glemme at vi er mennesker på jorden. Det mener vinneren av prisen Wergelands Åre, NRK-programlederen Annelita Meinich.

Annelite Meinich

Annelita Meinich med poesiprisen Wergelands Åre 2014, på Litteraturhuset i Oslo.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Hun får prisen for sitt arbeid med P2-programmet Diktafon som er landets eneste riksdekkende program som handler kun om poesi. Prisen deles ut av Norsk Forfattersentrum, og juryen begrunner årets pris med at vinneren utmerker seg ved å presentere et bredt spekter av forfattere.

Selv om det hvert år gis ut en rekke diktsamlinger fra både veletablerte diktere og debutanter, mener Meinich at poesien har vanskelig for å finne sin plass.

– Poesi er en truet art. Den trenger så mye stillhet, og så mye tid. Den trenger også at folk åpner seg for sitt eget indre, for å møte den opplevelsen som poesien formidler – den livsopplevelsen, sier Annelita Meinich om å vinne.

– Poesien har vanskelig for å finne sin plass hvis vi ikke verner om den, og det føler jeg at Diktafon og P2 gjør.

– Vi trenger det smale

Annelita Meinich har jobbet som kulturjournalist i NRK siden 1990-tallet, og er i dag programleder for radioprogrammet Diktafon.

– Dette gir inspirasjon til å jobbe videre for en art som er truet, nemlig den lange redigerte samtalen i radio. Det er en art jeg kjemper for. Jeg vil at også det helt smale – det nesten uhørlige – skal få ha en plass, for det trenger vi også å høre, sier hun.

– Hvorfor trenger travle folk i dag poesi?

– Fordi vi ikke må glemme at vi er mennesker på jorden.

– Hva skal du gjøre fremover for å få folk til å bli mer glad i dikt?

– Jeg skal kjempe for at Diktafon får fortsette å ha sendetid i P2. Jeg skal åpne meg opp for alle typer stemmer. Jeg skal snakke med de aller yngste og jeg vil snakke med de som er så gamle at de nesten bare piper i hornet på veggen. Alle har viktige ting å melde, og det er de viktige meldingene jeg er på jakt etter, sier hun.

Utfordringen å komme inn i nye dikt

Dikt oppleves ulikt fra dag til dag, og etter hvordan man har det, mener poesi-programlederen. Selv synes hun det ikke alltid er like lett å komme inn i et nytt dikt.

– Ofte kan jeg føle mye motstand, men så gir jeg meg ikke og tenker at det må være noe her. Plutselig kan jeg sitte et sted hvor akkurat det diktet treffer meg likevel. Det bare gir gjenklang i meg, sier Diktafon-programlederen.

Meinich mottok prisen på Litteraturhuset i Oslo. Selve prisen består av den ene av årene som forfatteren Henrik Wergeland brukte da han rodde rundt i Oslofjorden. Han brukte å fortøye båten utenfor Grei Kafè i Skippergaten i Oslo, og den andre åren står utstilt her.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober