Hopp til innhold

Påskespenning for barn og ungdom

Det skal være krim til påske. Vi rydder i vrimmelen og gir de beste lesetipsene til unge lesere.

Påskekrim for barn -

Kunstmysterier, hestetjuveri, narkotikabander og mord. Det er stor spredning i tematikk i årets krimbøker for barn og unge.

Spenning har alltid vært en drivkraft i bøker for barn og unge. Ren krimlitteratur har vi sett mindre av - selv om vi har klassikere som Frøken Detektiv og Hardy-guttene - men nå kommer krimbøkene for fullt. Blant tekstene som skaper påskespenning for unge lesere i vår finner vi kunstmysterier, spøkelseshistorier, hestetjuveri og, jada, mord!

Påsketips for de yngste

Operasjon Påskelilje

Koselig krim for små snushaner.

Foto: Lars

«Operasjon Påskelilje» av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes. De små detektivene Tiril og Oliver slår seg ikke til ro med at politiet har fanget mannen som angivelig har stjålet det verdifulle maleriet «Påskeliljen». Ved hjelp av nysgjerrighet, oppfinnsomhet og ikke minst registrering av fingeravtrykk kommer de til bunns i saken. Hyggelig og lærerik krimhistorie for de minste.

LES ANMELDELSEN: «Operasjon Påskelilje»

«Kaja og Stine og hundetyven» av Line Baugstø og Flu Hartberg. Et tilforlatelig mysterium for helt ferske lesere, utgitt i Aschehougs lesehest-serie. Fortellingen utfordrer vante oppfatninger og byr på en motstand som gjør den konkrete historien større enn seg selv.

LES ANMELDELSEN: Spenning som setter spor

«Pulverheksas påskekrim» av Ingunn Aamodt. Gjenkjennelig pulverhekshistorie uten det helt store plottet, men med artige dialoger med de mange kjente figurene fra Aamodts fargeglade univers.

Påsketips for større barn

Elise og mysteriet på Hesteøya

Spenning og hesteinteresse i fin kombinasjon i Anne Vikens serie om Elise.

«Elise og mysteriet på Hesteøya» av Anne Viken. Hestebok og mysterium i ett: Med serien om Elise som blir med sin kule onkel Kalle på veterinæroppdrag, har Anne Viken trukket hestebøkene ut av realityintrigene på rideskolen til spennende utfordringer på et bredere plan. Men selvfølgelig: de obligatoriske elementene forelskelse, svik og forsoning er også på plass.

LES ANMELDELSEN: Hestetjuver på ferde!

«Trondheim-mysteriet» av Bjørn Sortland og Trond Bredesen. Den fjortende boken om kunstdetektivene byr på forrykende spenning og oppdatert humor. Gjenkjennelig for den faste leserskaren, her er underholdning kombinert med kultur- og geografikunnskap.

LES ANMELDELSEN: Er alle gode ting fjorten?

«Glassbarna» av Kristina Ohlsson. Oversatt fra svensk av Elisabeth Bjørnson. En skikkelig spørkelseshistorie. Det skjer uhyggelige og uforklarlige ting i huset som Billie og moren nettopp har flyttet inn i. Noen vil ha dem vekk. Men hvorfor? «Glassbarna» vant den svenske Barnens romanpris i 2013.

«Katakombens hemmelighet» av Tom Egeland. Medrivende mysterium som inkluderer historie, arkeologi og mystikk. 14 år gamle Robert er med moren på arkeologiske utgravinger i Roma. Det fører ham i kontakt med farlige, fanatiske munker. Dramatikk og kulturhistorie i skjønn forening. Vant ARKs barnebokpris i 2013.

Påsketips for ungdom / unge voksne

Tom Kristensen: World of Spycraft

Tom Kristensens første bok for ungdom er spekket med spenning og spion-effekter.

«World of Spycraft. Mientologene» av Tom Kristensen. Eric og Live har tilgang til et hav av spionutstyr fra butikken til Erics far. De bestemmer seg for å overvåke et mystisk hus i Maridalen, og kommer over en kvasi-religiøs sekt som utnytter usikre ungdommer. Teknologisk thriller med filosofisk tilsnitt.

LES ANMELDELSEN: Scientologikritikk og spenning fra Tom Kristensen

«Rød som blod» av Salla Simukka. Oversatt fra finsk av Merethe Eidstø Kristiansen. Ambisiøs første bok i "Snøhvit-trilogien", en finsk ungdomsbok-sensasjon som oversettes til 40 språk. Vår 17 år gamle heltinne Lumikki trues på livet av russisk narkomafia i en gjennomkomponert og actionfylt samtidskrim.

LES ANMELDELSEN: Brutalt spennende samtidskrim fra Finland

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober