Hopp til innhold

ALMA-prisen til argentinske Isol

Den argentinske kunstneren Isol fikk i dag verdens største barne- og ungdomslitteraturpris på fem millioner svenske kroner.

Isol

Marisol Misenta er også kjent som Isol.

Foto: Xavier Martin / Gyldendal Norsk Forlag

I juryens begrunnelse står det blant annet at Isols bilder «vibrerer av energi og eksplosive følelser. Med en tilbakeholden palett og stadig nye billedløsninger skyver hun perspektivet og flytter billedbokas grenser».

Utgitt på norsk

Marisol Misenta, også kjent som Isol, ble født i 1972 i Buenos Aires. Hun debuterte i 2007 med Vida de perros, som er utgitt på norsk med tittelen Hundeliv.

Hun både skriver og illustrerer egne bøker samt illustrerer andre forfattere, og har i perioder vært fast avisillustratør i Clarín, en av Argentinas største aviser.

Isol har vunnet flere priser og utmerkelser, og hun har tidligere vært nominert til H.C. Andersen-prisen og ALMA-prisen. Et av Isols mest kjente verk er en illustrert versjon av Paul Austers julefortelling Auggie Wren's Christmas Story.

El cuento de Auggie Wren

Isols «El cuento de Auggie Wren», skrevet av Paul Auster.

Foto: Isol-isol.com.ar

ALMA-prisen deles ut til en forfatter eller illustratør som fremmer den avdøde forfatteren Astrid Lindgrens humanistiske tankegang, og holder høy kvalitet over lang tid. Kandidater til prisen blir nominert fra hele verden, og bøkene trenger ikke å være oversatt.

207 kandidater fra 67 land var nominert til ALMA-prisen i år. Fra Norge var sju forfattere og illustratører nominert. De sju er Harald Rosenløw Eeg, Fam Ekman, Gry Moursund, Svein Nyhus (nominert sammen med Gro Dahle), Bjørn Sortland, Øyvind Torseter.

Selve prisen blir delt ut i Stockholm i slutten av mai.

Prestisjetung pris

Hundeliv

Isols debutbok ble oversatt til norsk i 2009 i Gyldendal-serien Verdens beste bildebøker.

Foto: Gyldendal

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, også kjent som ALMA-prisen, ble innstiftet av den svenske regjering i 2002 og er verdens største barne- og ungdomslitteraturpris.

Prissummen er på fem millioner svenske kroner. Prisen er internasjonal og deles ut i mars hvert år til en eller flere mottagere, uavhengig av språk eller nasjonalitet.

Forfatteren av Til Huttetuenes land Maurice Sendak, brasilianske Lygia Bojunga Nunes, britiske Philip Pullman, nederlandske Guus Kuijer og illustratørene Kitty Crowther og Shaun Tan er blant prisens tidligere vinnere.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober