Hopp til innhold

– Trodde ikke jeg skulle vinne

Pedro Carmona-Alvarez` roman «Og været skiftet og det ble sommer og så videre» har vunnet P2s Romanpris.

Pedro Carmona-Alvarez

Pedro Carmona-Alvarez stanset sin egen bok «Og været skiftet og det ble sommer og så videre» i siste liten før den skulle utgis i 2011, fordi han syntes den manglet noe.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

untitled

«Og været skiftet og det ble sommer og så videre» er årets vinner av P2s Romanpris

Boken handler om død, sorg og savn. Den vant foran favoritten Per Pettersons roman «Jeg nekter» med fire av seks stemmer fra juryen.

– Jeg synes dette er kjempehyggelig. Det var så mange andre bra bøker med, at bare det å komme på kortlisten var flott, sier Pedro Carmona-Alvarez.

Prisen er på 20.000 kroner, og et grafisk trykk av kunstneren Ørnulf Opdahl. Carmona-Alvarez mottar prisen på Litteraturhuset i Oslo.

– Det som betyr spesielt mye med å vinne denne prisen, er at det er leserne som har kåret boken til den beste. Det er jo leserne jeg skriver for, ikke anmelderne, sier han.

Vinnerboken handler om norske Kari som gifter seg med amerikanske Johnny i New York på 50-tallet. Vi får bli med det unge paret på deres vei gjennom noen lykkelige år, før en ulykke der parets barn dør, fortærer dem med sorg.

– En sterk bok

Juryen mener at dette er en veldig sterk bok både på grunn av tragedien som den forteller om, og den svært lyriske måten boken er skrevet på. Juryen mener at de bildene som forfatteren lager for å få fram stemningen, er fantastisk. Det er også en historie om hvor sterk og hvor ødeleggende kjærligheten kan være.

Hovedpersonen Johnny forsøker å få til en ny hverdag, når paret flytter fra USA til Norge. Men det blir en tøff hverdag, ikke minst når hans kone forandrer seg etter tapet av barna.

Det er som å lese et stort maleri.

Jurymedlem om vinner-boken

– Hva tror du det er som fenger leserne?

– Jeg ville skrive en bok som handler om livet rett og slett. Om ting som skjer, og hvordan folk takler det. Dette er ikke først og fremst en historie som er drevet frem av selve plottet. Den er mer persondrevet. Jeg ble genuint interessert i disse menneskenes liv, og jeg tror dette er noe leserne kan kjenne igjen. Folk er nysgjerrige på andre menneskers liv.

– Fint å få flere lesere

Han har tidligere laget mye poesi, men kjenner seg glad for at han tok steget til å skrive romaner.

– Jeg har jo holdt mest på med poesi, og bare gitt ut to "lesbare" romaner. Jeg merker nå at det har vært å jobbe skjult i litteraturens irrganger å være poet. En roman betyr faktisk at jeg får lesere. Jeg vil gjerne ha lesere, sier Carmona-Alvares.

I 2011 valgte Pedro Carmona-Alvarez å stoppe sin egen bok fra å bli utgitt. Det var noe som måtte gjøres, følte han. Dermed ble ikke «Og været skiftet og det ble sommer og så videre» utgitt før året etter. Dette er forfatteren i dag glad for at han gjorde.

– Denne romanen bodde på en måte litt i den boken som jeg trakk. Den bestod av noen sider i boken. Da oppdaget jeg at denne historien egentlig var så sterk, bestemte jeg meg for at den måtte jeg skrive helt ut.

Og denne historien ble altså til romanen «Og været skiftet og det ble sommer og så videre». Forfatteren har nå planer om å skrive en trilogi, hvor dette er den første boken.

– Jeg skal skrive to bøker til. Denne er første bind. Nå prøver jeg å utvikle stoffet mitt, sier Carmona-Alvarez.

Mye alvor

I finalen, som ble sendt på NRK P2 i dag, stod det til slutt mellom de tre bøkene «Heimfall. Ei julefortelling» av Eirik Ingebrigtsen, «Jeg nekter» av Per Petterson og «Og været skiftet og det ble sommer og så videre» av Pedro Carmona-Alvarez.

Alle disse tre bøkene handler i varierende grad om oppløste familier, og om saker fra fortiden som kaster skygger inn i nåtiden.

Juryen, som bestod av seks litteratur-interesserte personer valgt ut av NRK, syntes i utgangspunktet at det var for mange alvorlige bøker med i årets Romanpris. Likevel var det de alvorligste bøkene som stor igjen da vinneren skulle kåres.

– Vi har ikke så mye bekymring her i Norge, det er kanskje derfor vi nordmenn søker oss til litt alvorlige bøker, mente en av jurymedlemmene.

I « - En sterk fortelling » møter vi pensjonisten Johan som får en dødssyk datter hjem fra sykehjemmet. Dette skjer mot hans vilje. Det handler om å tie om de vanskelige tingene.

I « Sterk Petterson » møtes barndomsvennene Jim og Tom helt tilfeldig igjen etter mange år. En av dem har blitt en rik mann. Pettersons roman er i vinter blitt solgt til blant annet USA.

Disse seks var nominert:

Se hvilke 12 bøker som var med på langlisten: Årets beste roman?

På forhånd hadde de fleste av leserne på NRK bokbloggen tippet at Per Petterson skulle vinne.

I fjor vant Stig Sæterbakken prisen med «Gjennom natten», året før vant Carl Frode Tiller med «Innsirkling 2» . I 2010 vant Karl Ove Knausgård med «Min kamp 1» .

Konkurransen om å tippe vinneren av P2s romanpris er nå avsluttet.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP