18.12.2014

Delte meninger om Saabye Christense

- Han overgår de fleste med denne boka, sier Dagbladets Cathrine Krøger om Lars Saabye Christensens nye roman. NRKs Marta Norheim er derimot skuffet. Hør dem diskutere «Modellen» i Boktilsynet denne uken.

Av Anne Cathrine Straume

Saabye Christensen overgår de fleste, skriver Dagbladets kritiker Cathrine Krøger, som riktignok også sier at «man skal være en svært god forfatter for å komme seg unna med så mange lag av klisjéer som Saabye Christensen tillater seg å bruke i sin nye roman «Modellen»».

Hun mener dette er en bok som har fått anmelderne til å dele seg. NRKs Marta Norheim falt nok ned på den andre siden. Hun sier:

«Det er flinkt og elegant. Men det er noko som buttar her. Det virtuose blir flatt, det elegante blir maner. Verkeleg gale går det mot slutten der det heile endar i eit uforløyst melodrama. Rett og slett fordi teksten ikkje har tyngde nok til å bere handlinga».

Krøger og Norheim møtes til diskusjon om romanen, og om dens moralske dilemma - har en kunstner rett til å gå over lik for å skape god kunst?

Individet som produkt av historien

Øystein Orten debuterte som lyriker i 1995, og er nå ute med sin andre roman. Der møter vi en forteller som leter seg frem til historien før han ble født, til morens og farens historie. For også det er en del av hans historie, sier fortelleren, som er på alder med Orten selv (født i 1962). Tom Egil Hverven har lest romanen: Vegen til Neverland

Boktips

Denne ukens bibliotekar heter Steinar Lakså. Han anbefaler Thomas Brussig: «I den korte enden av Sonnenallée». Her kan du se oversikt over tidligere anbefalte bøker: Boktips fra bibliotekarene

Boktilsynet, NRK P2, onsdag 7. september 2005 klokken 17.03

Reprise lørdag klokken 07.40 (kortversjon) og klokken 22.30.

Lyd og video

Lenker