23.12.2014

Misunnelig frisør på lerretet

Bjørn Sundquist spiller den følelsesladde frisøren. Foto: Maipo filmBjørn Sundquist spiller den følelsesladde frisøren. Foto: Maipo film

Fjoråret var et rekordår for norsk film, både i antall filmer og i publikummere. En av de nye norske filmene i 2004 er "Den misunnelige frisør". Regissør er Anette Sjursen, og filmen baserer seg på Lars Saabye Christensens novelle med samme navn fra 1997.

Av:
Ingrid Wergeland
/
Mie Sundberg

Anette Sjursen kontaktet Saabye Christensen etter å ha lest novellen, og ble enig om at dette egnet seg godt til å bli filmatisert. Sammen satte de seg ned for å skrive om novellen til et filmmanus.

Kammerspill

Filmen er et trekantdrama mellom en fyr som heter Bent, hans frisør og en aromaterapeut. Bent har alltid klippet håret hos samme frisør, og livet hans forandrer seg den dagen han velger en annen frisør.

- Det handler om tre ensomme, litt skjeve, mennesker i en storby, la oss si Oslo, som møter hverandre, og disse møtene snur livene deres opp ned, sier Saabye Christensen.

Og de tre skeive menneskene i filmen "Den misunnelige frisør" spilles av Hildegunn Riise, Gard Eidsvold og Bjørn Sundquist. Dette er et kammerspill mellom en frisør, hans kunde og aromaterapeuten som etablerer seg i kvartalet.

Fornøyd debutant

Regissør Anette Sjursen spillefilmdebuterer med denne filmen. Hun er spesielt glad for at hun fikk med seg Sundqvist til å være den misunnelige frisøren.

Frisøren er en veldig sterk person som ikke har fått brukt alle evnene sine. Han arvet frisørsalongen etter sin far, som igjen arvet salongen etter sin far, og han har aldri tatt et oppgjør med fortiden sin. Han har veldig mye lidenskap i seg som han heller ikke har fått ut, forteller Sjursen.

- Der er Bjørn Sundquist helt fenomenal, for han har dette i blikket, selv om han bare sitter helt stille så ser du hva som lever og ulmer bak.

"Den misunnelige frisør" var en av de nye norske filmene som ble presentert på utestedet Blå i Oslo torsdag kveld. Filmen har premiere til høsten.

Kulturnytt, NRK P2, fredag 9. januar 2003

Lyd og video

Se også

Lenker