20.12.2014

Mindre Turbo-Turid

– Dette er ingen protestavgang. Jeg er kommet til et punkt i livet der jeg vil være litt mindre Turbo-Turid, sier avtroppende kultursjef i NRK, Turid Birkeland.

Kultursjef Birkeland i samtale med Kringkastingssjef John G. Bernander i en pause under kringkastingsrådets møte. Foto: Morten Holm/ ScanpixKultursjef Birkeland i samtale med Kringkastingssjef John G. Bernander i en pause under kringkastingsrådets møte. Foto: Morten Holm/ Scanpix

Det kom svært overraskende på NRKs kulturarbeidere da Turid Birkeland i dag annonserte sin avgang som kultursjef i NRK, allerede fra årsskiftet.

- Men det er ikke noe dramatisk ved avgangen, sier Birkeland. – Og det er absolutt ingen protestavgang; at jeg slutter fordi situasjonen i Kulturavdelingen eller NRK er vanskelig. Tvert imot. Det er rett og slett det at jeg har kommet til et punkt i livet hvor jeg ønsker å trappe ned på arbeidsmengde og tempo – og dermed få anledning til å fylle livet med annet enn mye arbeid.

Ingen politiske planer

Hva den avtroppende kultursjefen skal bruke tiden på er foreløpig uklart. Hun sier hun ikke har noen klare planer, og at det ikke står noen ny jobb å venter på henne. Spekulasjoner om at avgangen betyr at hun er på vei tilbake til politikken vil hun ikke være med på.

- Dette blir bare spekulasjoner, og er helt fjernt. Politikken var jo ingen rolig arbeidsplass. Poenget er at jeg ikke bare har jobbet mye i NRK, men mye totalt, og det er summen av alt arbeidet som gjør at jeg nå vil ta det roligere, sier Birkeland.

Det vanskeligste

Turid Birkeland setter stor pris på de tre årene hun har vært kultursjef i NRK.

- Jeg har hatt noen av de morsomste arbeidsårene noen gang, og jeg er veldig stolt over å ha fått anledning til å gjøre denne jobben, sier hun.

Den største utfordringen har ikke vært kampen for å få mest mulig penger til budsjettet, eller å sette kulturen på dagsorden.

- Slike ting er jeg jo vant til å kjempe for. Men den største utfordringen har nok vært å skape en felles kultur i avdelingen, slik at vi alle føler stolthet over arbeidet vi gjør. Det er jo ikke lett å være leder for en så stor avdeling.

Hvem som skal overta som kultursjef er foreløpig ikke kjent, og Turid Birkeland vil ikke spekulere.

- Jeg setter min lit til at programdirektør Mari Velsand gjør en like god jobb som hun gjorde da hun ansatte meg.

Se også