21.12.2014

100-årsmarkering for Nordahl Grieg

1. november er det 100 år siden forfatteren Nordahl Grieg ble født. Nordahl Grieg døde ung, men han levde intenst, heter det i biografien hans.

Av:
Anne Cathrine Straume

Nordahl Grieg var en av "de unge døde". Han ble bare 41 år gammel. Forfatteren ble skutt ned over Berlin 2. desember 1943. Han var en av fire reportere som var med det australske flyvåpenet på bombetokt over Berlin for å beskrive flygernes innsats. Tre av flyene med reportere om bord ble skutt ned mellom Berlin og Potsdam, på en av de verste dagene i Royal Air Forces historie.

Sosialt engasjert

Nordahl Grieg var sjømann, journalist og en sosialt engasjert dikter, som ønsket en større likhet mellom mennesker, uansett sosial klasse. Som journalist reiste han mye og rapporterte fra Kina, fra Moskva og Spania, og han var altså på oppdrag da han ble skutt ned over Berlin i 1943.

Nordahl Grieg var og er en folkekjær dikter. Om skuespillene hans kanskje ikke spilles så ofte i dag, så er det ikke få nordmenn som har lært seg de første linjene i hans mest berømte dikt, "Til ungdommen" - utenat:

Kringsatt av fiender, gå

inn i din tid!

Under en blodig storm -

vi dig til strid!

Kanskje du spør i angst, udekket, åpen:

Hva skal jeg kjempe med,

hva er mitt våpen?

Samlede dikt

I anledning 100-jubiléet for Nordahl Griegs fødsel gir Gyldendal forlag ut den første komplette samlingen av forfatterens publiserte dikt. Dette er alle hans fem diktsamlinger, dikt fra gymnasårene og dikt fra aviser. Mange av disse er aldri utgitt i bokform før. Boken er redigert av Hanne Lillebo.

I tillegg har forlaget trykt nytt opplag av Edvard Hoems biografi om Grieg, "Til ungdommen" som kom i 1989.

Se også