18.12.2014

Nordahl Griegs grav funnet

Nordahl Grieg er trolig gravlagt under motorveien mellom Berlin og Potsdam. Det melder den norske ambassaden i Berlin.

Nordahl Grieg ble skutt ned over Berlin 2. desember 1943, og det har lenge vært ukjent hvor han ble gravlagt.

Han var en av fire reportere som var med det australske flyvåpenet på bombetokt over Berlin for å beskrive flygernes innsats. Tre av flyene med reportere om bord ble skutt ned mellom Berlin og Potsdam, på en av de verste dagene i Royal Air Forces historie.

På grunn av dårlig vær med lavt skydekke, lyste sporlysene opp slik at flyene framsto i silhuett, og ble tydelige mål for tysk antiluftskyts. Nærmere 90 fly med 1000 mann om bord ble skutt ned.

Ble ikke identifisert

På dette tidspunktet av krigen, desember 1943, var de allierte i ferd med å få kontrollen i luftrommet over Europa, og hovedstaden i Det tredje riket, Berlin, var utsatt for massive ødeleggelser. Likevel førte tyskerne nøyaktige registre over de nedskutte flymannskapene, også over hvor de ble begravet.

Flyet med Grieg om bord falt ned i hagen til postminister Ohnesorg i Potsdam. Samtlige ombord omkom. Nordahl Grieg ble begravet ved Hospitalkapell ved Dõbritz am Hasenheimberg.

Britene flyttet sine falne fra denne gravplassen i russisk sektor, til Heeres-Friedhof i Vest-Berlin i 1949, men Grieg ble ikke identifisert sammen med de tre australierne fra samme fly som ble identifisert på dette tidspunktet.

Lang prosess

Sverre Jervell ved den norske ambassaden i Berlin sier at det ble gjort flere forsøk på finne Griegs grav etter krigen. Blant annet var Utenriksdepartementet i direkte kontakt med Nikita Krustsjov for å få adgang til kirkegården under den kalde krigen uten å lykkes.

Men etter at muren falt i 1989 har det kommet fram nye opplysninger om gravplassen. Den norske ambassaden mener nå det er rimelig sikkert at graven til en av Norges største dikternavn fra 2. verdenskrig i dag befinner seg under motorveien mellom Berlin og Potsdam, like før den svinger inn til Potsdam.

Av Erling Steenstrup

Kulturnytt, NRK P2, mandag 8. april 2002

Bearbeidet for nett av Mie Sundberg

Se også