Hopp til innhold

- Sjokoladeindustrien ser gjennom kikkerten med blinde øyne

Den danske journalisten Miki Mistrati har skapt debatt med dokumentaren Sjokoladens mørke side, som avslører bruk av barnetrafficking i sjokoladeindustrien.

Barnearbeider på kakaofabrikk

Barnearbeider på kakaofabrikk i Vest-Afrika.

Foto: Monday Media / ©ROMANO

Ved hjelp av skjult kamera avslører danske Miki Mistrati hvordan barn selges og smugles over grensen til Elfenbenskysten for å jobbe på kakaogårder.

Dokumentaren, som er kjøpt opp av TV-selskaper i 15 ulike land, har utløst heftig debatt om de mindre søte sidene ved sjokoladeindustrien i de landene den har blitt vist.

Ansvarsfraskrivende sjokoladeindustri

Miki Mistrati sier at filmen har skapt spesielt mye rabalder i Belgia og Danmark.

– I Belgia har debatten rast heftig, særlig på nettet. Og i Danmark har sjokoladeselskapet Tom's erklært at det er umulig å garantere at sjokolade ikke er laget av barneslaver, sier Mistrati til NRK.no.

Han synes Tom's utsagn vitner om ansvarsfraskrivelse.

– Sjokoladeindustrien ser gjennom kikkerten med blinde øyne. Dette er først og fremst et spørsmål om vilje og penger, sier Mistrati til NRK.no.

– Til å grine av

Dag Kjetil Øyna fra Norske Sjokoladefabrikkers Forening sier at den norske sjokoladeindustrien er fullt klar over problemene med barnearbeidere i Vest-Afrika.

Miki Mistrati

Miki Mistrati har gått sjokoladeindustrien i sømmene.

Foto: privat

– Vi garanterer ikke at det ikke ligger barnearbeid eller barneslaveri bak sjokoladen vår. Men det jeg kan si, er at vi driver et kontinuerlig arbeid for å forbedre situasjonen der nede, sier Øyna til NRK.no.

Han har sett den danske dokumentaren og sier til NRK.no at situasjonen med barnesmugling i sjokoladebransjen er til å «grine av».

– Filmen viser smugling av barn, noe som er fælt og helt uakseptabelt, sier Øyna.

– Ikke avhengige av barn i kakaoproduksjonen

Journalist og forfatter Simen Sætre tok opp den mørke siden av sjokoladeindustrien i sin bok «Den lille, stygge sjokoladeboka» (2004). Han er ikke særlig imponert over sjokoladebransjens innsats i kampen mot barnearbeid.

- Kraft Foods og andre sjokoladeselskap fremstiller det overfor forbrukeren som om man er nødt til å bruke kakao fra barnearbeidere. Men det er ikke sånn at vi er avhengige av barn i kakaoproduksjonen. Det finnes alternativer, understreker Sætre.

Vanskelig å spore kakaobønnene?

Simen Sætre

Journalist Simen Sætre ga ut 'Den lille, stygge sjokoladeboka' i 2004.

Foto: Marte Garmann Johnsen

Norske sjokoladefabrikker handler ikke kakaobønner direkte fra vestafrikanske bønder, men kjøper kakaomasse - altså finmalte kakaobønner som er ristet og skrelt - av større, europeiske sjokoladeprodusenter som Kraft og Cadbury.

Dag Kjetil Øyna mener at alle mellomleddene som eksisterer mellom bonde og sjokoladefabrikk vanskeliggjør prosessen med å spore hvilke kakaobønner som har blitt høstet av barnehender.

– Du kan jo tenke deg at det bare er rundt to år siden det ble mulig å spore biffen tilbake til bonden i Norge, for å få litt perspektiv, sier Øyna.

Simen Sætre deler ikke Øynas oppfatning.

– Det er typisk storbedrifter å si dette, at leverandørkjeden er så lang at man ikke kan vite hvor produktene kommer fra. Men hvis man ville unngått å bruke kakao som var høstet av barnearbeidere, så hadde man kunnet gjøre det, sier Sætre til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.