Ved hjelp av skjult kamera avslører danske Miki Mistrati hvordan barn selges og smugles over grensen til Elfenbenskysten for å jobbe på kakaogårder.
Dokumentaren, som er kjøpt opp av TV-selskaper i 15 ulike land, har utløst heftig debatt om de mindre søte sidene ved sjokoladeindustrien i de landene den har blitt vist.
- Se dokumentaren i NRKs Nett-TV: «Sjokoladens mørke side»
Ansvarsfraskrivende sjokoladeindustri
Miki Mistrati sier at filmen har skapt spesielt mye rabalder i Belgia og Danmark.
– I Belgia har debatten rast heftig, særlig på nettet. Og i Danmark har sjokoladeselskapet Tom's erklært at det er umulig å garantere at sjokolade ikke er laget av barneslaver, sier Mistrati til NRK.no.
Han synes Tom's utsagn vitner om ansvarsfraskrivelse.
– Sjokoladeindustrien ser gjennom kikkerten med blinde øyne. Dette er først og fremst et spørsmål om vilje og penger, sier Mistrati til NRK.no.
- Les også:
– Til å grine av
Dag Kjetil Øyna fra Norske Sjokoladefabrikkers Forening sier at den norske sjokoladeindustrien er fullt klar over problemene med barnearbeidere i Vest-Afrika.
– Vi garanterer ikke at det ikke ligger barnearbeid eller barneslaveri bak sjokoladen vår. Men det jeg kan si, er at vi driver et kontinuerlig arbeid for å forbedre situasjonen der nede, sier Øyna til NRK.no.
Han har sett den danske dokumentaren og sier til NRK.no at situasjonen med barnesmugling i sjokoladebransjen er til å «grine av».
– Filmen viser smugling av barn, noe som er fælt og helt uakseptabelt, sier Øyna.
– Ikke avhengige av barn i kakaoproduksjonen
Journalist og forfatter Simen Sætre tok opp den mørke siden av sjokoladeindustrien i sin bok «Den lille, stygge sjokoladeboka» (2004). Han er ikke særlig imponert over sjokoladebransjens innsats i kampen mot barnearbeid.
- Kraft Foods og andre sjokoladeselskap fremstiller det overfor forbrukeren som om man er nødt til å bruke kakao fra barnearbeidere. Men det er ikke sånn at vi er avhengige av barn i kakaoproduksjonen. Det finnes alternativer, understreker Sætre.
- Les også:
Vanskelig å spore kakaobønnene?
Norske sjokoladefabrikker handler ikke kakaobønner direkte fra vestafrikanske bønder, men kjøper kakaomasse - altså finmalte kakaobønner som er ristet og skrelt - av større, europeiske sjokoladeprodusenter som Kraft og Cadbury.
Dag Kjetil Øyna mener at alle mellomleddene som eksisterer mellom bonde og sjokoladefabrikk vanskeliggjør prosessen med å spore hvilke kakaobønner som har blitt høstet av barnehender.
– Du kan jo tenke deg at det bare er rundt to år siden det ble mulig å spore biffen tilbake til bonden i Norge, for å få litt perspektiv, sier Øyna.
Simen Sætre deler ikke Øynas oppfatning.
– Det er typisk storbedrifter å si dette, at leverandørkjeden er så lang at man ikke kan vite hvor produktene kommer fra. Men hvis man ville unngått å bruke kakao som var høstet av barnearbeidere, så hadde man kunnet gjøre det, sier Sætre til NRK.no.