Hopp til innhold

Viser beslaglagt nazikunst

Tyske forskere henter kunst som ble beslaglagt av nazistene fram i lyset igjen.

Edvard Munch

Flere bilder malt på begynnelsen av 1900-tallet av Edvard Munch ble beslaglagt av nazistene i 1937.

Foto: SCANPIX

I 1937 beslagla nazistene i Tyskland såkalt entartet kunst, hvilket er en nazistisk betegnelse for moderne, ikke-naturalistisk kunst. Denne kunsten ble av nazistene ansett for å være utslag av kulturbolsjevisme og dekadanse.

Over 20.000 kunstverk av rundt 1400 kunstnere ble systematisk fjernet fra tyske museer, og etterlot store huller i de tyske samlingene. Blant kunstnerne som ble berørt finner vi Marc Chagall, Henri Matisse, Paul Klee, Oskar Kokoscha, Franz Marc, Egon Schiele, Emil Nolde og vår egen Edvard Munch.

Museer uten rettigheter

Nå har forskere ved universitetet Freie i Berlin samlet dokumentasjon over skjebnen til kunstverkene i en ny database . Prosjektet ble satt i gang i 2002, og onsdag ble for første gang en andel av databasens innhold lagt ut på nett.

Et av målene med å vise innholdet, er å få inn mer informasjon om kunstverkene. Selv om de tyske museene aldri fikk erstatning for kunsten de ble fratatt, har dagens eiere ingenting å frykte. Ifølge nettutgaven til Süddeutsche Zeitung er ikke den tyske loven blitt endret på på akkurat dette området.

Flere av bildene, skulpturene og grafiske trykk befinner seg i dag for eksempel på museer verden over.

Færre enn antatt ble ødelagt

Så langt har forskerne klart å finne ut hvor 3000 av kunstverkene kom fra og hvor de endte opp. En annen viktig oppdagelse er at færre bilder enn først antatt ble tilintetgjort.

Verkene ble i 1937 tatt med til et depot i Berlin, hvor et fåtall kunsthandlere som fikk tillatelse til å tilby verkene i utlandet. Det som derimot ble stemplet som verdiløst, ble brent utenfor offentligheten.

Beslagla Munch

Et søk i den frigjorte informasjonen i databasen, viser at nazistene beslagla kunstverk av Edvard Munch fra museer i de tyske byene Essen og Halle. To av bildene, «Vinter på Nordstrand» fra 1900 og «Kiøsterudgården i Åsgårdstrand» fra 1905, er i dag i privat eie.

De to andre bildene, en utgave av «Vårpløying» fra 1916 og et portrett av Dr. Max Linde fra 1904 er eid av stiftelser i USA og Tyskland.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.