Hopp til innhold

Adelig besøk hos «Skavlan»

Hertuginnen av York, fotballfrue Cheryl Cole, fotballfantast Bård Tufte Johansen og Magnus «Fredriksson» Härenstam er blant ukens gjester.

sarah ferguson, bård tufte johansen, cheryl cole

Hertuginne Sarah Ferguson, Bård Tufte Johansen og Cheryl Cole er blant denne ukens gjester hos Skavlan.

Foto: Fotomontasje

Sarah Ferguson, hertuginnen av York, har vært et yndet objekt blant britiske tabloider siden hun skilte seg fra britiske prins Andrew på begynnelsen av 1990-tallet.

De siste 20 årene har hun skrevet flere bøker, hatt sitt eget talkshow og ledet flere veldedige organisasjoner.

Les også: To nye sesonger med Skavlan

– Hun kommer for å fortelle litt om livet hun lever nå, rollen hennes som hertuginne, og hva hun er opptatt av, forteller prosjektleder Marianne Torp i Skavlan-redaksjonen til NRK.no.

Nett-TV: Se tidligere «Skavlan»-sendinger her

Hertuginnen har flere norske venner, og har besøkt Norge flere ganger de siste årene. Britiske medier har også lenge koblet henne til Findus-eier Geir Frantzen, men begge har benektet at de er noe mer enn venner.

Tabloid-yndling

Cheryl Cole

Cheryl Cole er et av de heteste navnene i Storbritannia for tiden.

Foto: Scanpix/AFP

Og om hertuginnen av York var tabloidenes yndling på 90-tallet, er det artist og fotballfrue Cheryl Cole som har tatt over tronen i dette tiåret. Hun er kjent som medlem av jentegruppen «Girls Aloud» og som dommer av britiske «X factor», men det er kanskje det turbulente ekteskapet med fotballstjernen Ashley Cole som har gitt henne størst plass i avisspaltene.

Les også: Vraket fotballkjendis - kommer til Skavlan

Cheryl Cole ble også nylig kåret til verdens best kledde kjendis, og er rangert som den tredje «viktigste kjendisen» i Storbritannia, foran både prins William, Paul McCartney og Kate Moss.

Kjente komikere

Blant de litt mer «lokale» gjestene, finner vi komikerne Bård Tufte Johansen og Magnus Härenstam. Førstnevnte er jo allerede godt kjent blant det norske publikummet, og er for tiden aktuell med NRK-serien «Fotballkrigen».

Sammen med Bård kommer også sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen, som skal prøve å svare på hvorfor følelsene eksploderer på fotballkamp.

Aud Schønemann (f.v.), Magnus Härenstam, Harald Heide-Steen Jr. og Elsa Lystad

Magnus Härenstam sammen med Aud Schønemann, Harald Heide-Steen Jr. og Elsa Lystad på 90-tallet.

Foto: Naumann, Fredrik / SCANPIX

Les også: Ble dusjet med urin i verdens farligste by

Svenske Magnus Härenstam kjenner også de fleste av oss igjen som Fredriksson i den norske TV-serien «Fredrikssons fabrikk» fra begynnelsen av 90-tallet. Siden den tid har han vært en gjenganger i svensk film og TV, og har hatt roller i både «Selskapsreisen» og «Göta kanal»-filmene.

– Magnus Härenstam spiller for tiden i en musikal i Stockholm. Han er jo snart 70 år gammel, så ting tyder jo på at dette er blant hans siste sceneopptredner, forteller Marianne Torp.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad