Hopp til innhold

NRK tapte mot Mauseth i Høyesterett

NRK brøt loven da Store Studio viste en naken Gøril Mauseth i en båt full av sei. Det har Høyesterett slått fast.

Gørild Mauseth i Høyesterett

Gørild Mauseth i Høyesterett

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Høyesterett mener altså at NRK ikke hadde lov til å vise vise bildene av en naken Gørild Mauseth rett forfra uten hennes tillatelse.

Høyesterett opprettholder dermed dommen fra tingretten, der Mauseth vant over NRK. NRK er dømt til å betale Mauseths saksomkostninger.

Advokat Eirik Djønne

Gøril Mauseths advokat Eirik Djønne

Foto: Foto Lise Åserud / SCANPIX

– Hyggelig

– Dette er hyggelig, sier Gørild Mauseths advokat Eirik Djønne. – Denne konkrete saken er så spesiell. Det var unødvendig av NRK å vise de omstridte sekundene for å få frem sitt poeng.

– Tar det til etterretning

NRK tar dommen til etterretning, sier advokat Jon Wessel-Aas. Han vil lese dommen nøye før han kan si hvilke konsekvenser dommen får for NRKs virksomhet i fremtiden.

– Det er første gang sitatretten blir behandlet av rettssystemet på denne måten. Men jeg tenker umiddelbart at det blir vanskelig å vite hva en domstol vil mene om bruken av slike sitater. Dette viser en holdning til ytringsfriheten som gjøre det risikabelt for pressen å benytte seg av sitatretten.

Video MAURSETH-250310-WW_MXF_Innboks.MP4

SE VIDEO: Mauseth i studio i Dagsrevyen 25. mars 2010.

Wessel-Aas understreker at NRK ikke er dømt for å ha vist klipp fra filmen «Brent av frost», men at det dreier seg om bildene der man ser Mauseth naken rett forfra.

Jon Wessel-Aas

NRKs advokat Jon Wessel-Aas.

Foto: Nina Didriksen / NRK

- Det er snakk om to av de ni sekundene, om de var innenfor sitatformålet. Jeg merker meg at én av dommerne i Høyesterett var uenig med flertallet, og støttet oss i at vi kunne vise de bildene.

«Spoof»

Saken har dreid seg om en såkalt «spoof», der en filmscene blir parodiert i en annen film.

NRK-programmet Store Studio viste bilder fra filmen «Brent av frost», der Mauseth ligger naken i en båt full av sei. Scenen var blitt parodiert i filmen «Kill Buljo», og scenene fra begge filmene ble vist i programmet. NRK mente de hadde rett til dette på grunn av sitatretten.

Klausul

Før saken ble tatt til retten fortalte Mauseth til Dagbladet at hun gjentatte ganger har sagt nei til NRK om å få vise scenen, og at den er underlagt en klausul som gjør at det ikke er anledning til å bruke den utenfor sammenheng.

NRK dømt og frifunnet

Saken har vært gjennom flere runder i retten før den kom opp for Høyesterett tidligere denne måneden.

NRK ble dømt i tingretten i 2008 , for brudd på åndsverkloven. NRK ble dømt til å betale erstatning, oppreisning og saksomkostninger til Mauseth.

Dommen ble anket, og NRK ble frifunnet i Borgarting lagmannsrett .

Mauseth anket saken til Høyesterett fordi hun mente det her var snakk om det prinsipielle rundt grensene til sitatretten.

Les også: - Skuespillere skremte av Mauseth-saken

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober