Hopp til innhold

Omstridt nazi-dokumentar fyller 75 år

Dokumentarfilmen «Viljens Triumf» ble selve symbolet på det stormannsgale Nazi-Tyskland og er sett på som en lærebok i effektiv propaganda. 28. mars 1935 hadde filmen premiere, og den er et av de mest hyllede og mest kritiserte verk fra det forrige århundret.

Adolf Hitler var svært filminteressert og knyttet et nært vennskapsbånd med den talentfulle filmskaperen Leni Riefenstahl på starten av 30-tallet.

Dokumenterte nazipartiet

Adolf Hitler

Hitler ble nøye dokumentert i filmen

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Den tyske diktatoren så potensialet i den unge regissøren og ga henne i oppgave å dokumentere nazipartiet NSDAPs partikongress i 1934.

Prominente nazister som Hitler, Joseph Goebbels, Martin Bormann, Hermann Göring, Rudolf Hess og Heinrich Himmler ble hyllet gjennom den snaut to timer lange propagandafesten.

Hitlerhyllest og mesterverk

Resultatet ble en storslagen og effektfull hyllest til Hitler, men også et banebrytende, episk mesterverk som ofte nevnes ved kåringer av verdens beste filmer.

«Viljens Triumf» er sett på som en lærebok i effektiv propagandaføring på film. Med sitt storslagne visuelle inntrykk og banebrytende bruk av musikk og kameraføring, var den med på å skape inntrykket av Tyskland som en kraftfull, effektiv og samlet nasjon.

Ble kritisert, vant prestisjepriser

Den tyske regissøren Leni Riefenstahl under filmingen av "Olympia" i Berlin i 1936.
Foto: STF / AFP

Filmen hadde premiere 28. mars 1935 og vant gull på filmfestivalen i Venezia samt mange andre nasjonale og internasjonale priser. Den ble samtidig sterkt kritisert for sitt nasjonalistiske innhold selv om Riefenstahl bevisst hadde klippet ut all antisemmitisk språkbruk.

«Viljen Triumf» er fremdeles omstridt og har vært forbudt i mange land, helt opp til dags dato. I Tyskland er det fremdeles restriksjoner på å vise filmen, og det tillates kun i særskilte tilfeller.

Inspirerte «Star Wars»

«Viljens Triumf» ligger til grunn for mye av det moderne filmutrykket. Filmer som «Star Wars» og Chaplins «Diktatoren» har hentet sin inspirasjon fra den tyske propagandafilmen og adoptert mange av dens effektive virkemidler.

Filmens regissør Leni Riefenstahl fikk en mild straff etter krigen og brukte hele resten av livet frem til sin død i 2003 til å nekte på koblingen til nazistene.

Se hele filmen på YouTube

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.