Hopp til innhold

Her hopper hunden fallskjerm over Narvik

Hunden «Duke» (4,5 år) fikk seg en luftetur over Nord-Norge den sent vil glemme.

Hund hopper fallskjerm med de østerrikske spesialstyrkene under øvelsen Cold response 2010.

«Duke» er med når de østerrikske kommandosoldatene hopper fallskjerm over Nord-Norge.

Foto: HORST GORUP, Østerikske spesialstyrker

Det var under en av Europas største militærøvelser, Cold Response, at det dalte uvanlig kost fra oven.

Hunden «Duke» fikk en utsikt ikke mange hunder har overvært tidligere. Sammen med rundt 140 østerrikske kommandosoldater fikk den prøvd fallskjermutstyret, som en del av øvelsen.

I rundt 30 minusgrader må det ha vært en kald fornøyelse. Til tross for at flere spesialstyrker i andre land måtte avbryte sine øvelser på grunn av frostskader, kom alle østerrikerne tilbake uten skader, skriver den østerrikske hæren på sine nettsider.

Gruppens oppgave var å peile seg inn på spesielle mål og pågripe mistenkelige personer, ifølge hæren.

Uskadeliggjør farlige personer

«Duke» er trent i å uskadeliggjøre farlige personer, og fikk være med til Norge på øvelse.

– «Duke» er en del av teamet og har vært her siden han var valp, sier Major Bartho, pressetalsmann i den østerrikske hæren til NRK.no

Det finnes også andre hunder som søker etter eksplosiver, men det er bare Duke som fikk være med til Nord-Norge, forteller han.

«Duke» sendes vanligvis først inn i hus som skal undersøkes. Der sjekker han huset for eventuelle personer som måtte oppholde seg der før han fanger dem. Kun et par sekunder etterpå kommer resten av teamet.

– Den er til stor hjelp, opplyser Bartho.

Teamets maskot

Når de andre går hjem fra jobb, blir «Duke» med hjem til hundetreneren, som også er med i teamet.

Dermed blir han også en slags maskot som alle er glade i, forteller Bartho.

Duke blir i tjeneste til han blir pensjonist, men Major Bartho kunne ikke overfor NRK.no opplyse når det var, verken i hunde- eller menneskeår.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober