Hopp til innhold

Har levd 30 år i snøhule

Sverre Nøkling (60) har levd tretti år i ulike snøhuler i den norske fjellheimen. Nå kommer filmen om hans liv.

Snøhulemannen, Sverre Nøkling

Den såkalte «Snøhulemannen» Sverre Nøkling.

Foto: Fridtjof Kjæreng

Video nsps_upload_2010_3_9_18_2_15_311.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Jeg har prøvd å bo i blokk, og trivdes med det. Men det er andre verdier som jeg heller prioriterer, som for eksempel dette, sier Sverre Nøkling.

Filmen om snøhulemannen har premiere 12. mars. Den er en ekstremversjon av møtet mellom mann og natur, og gir oss et innblikk i en ganske annerledes hverdag.

Rutenett mellom hulene

Snøhulemannen, Sverre Nøkling

Sverre Nøkling

Foto: Fritjof Kjæreng

Når det blir for kaldt, hender det at Nøkling drar til nærliggende turistforeningshytter for å få i seg varmen. Han lever dermed ikke et helt isolert liv, selv om han stort sett er for seg selv på Hardangervidda, der han holder til.

– Jeg har forskjellige rutenett mellom hulene. Der treffer jeg nesten ingen. Jeg treffer kanskje fjelloppsynfolk, og når sesongen begynner å nærme seg møter jeg gjerne folk som går fra hytte til hytte, sier Nøkling.

12 år langt samarbeid

Regissør Fritjof Kjæreng har blant annet jobbet med seriene om Lars Monsen. Han traff Nøkling på ski ved en tilfeldighet, og slik begynte et 12 år langt samarbeid som har bydd på flere utfordringer.

– Jeg har bodd sammen med ham flere ganger, men det er små huler og han liker jo ikke å ha folk så tett innpå seg, så det var vanskelig, sier Kjæreng.

I følge Kjæreng er filmen en historie om en mann med et sikkert valg.

– Du får se en person som tar et valg der han lever sine lyster fullt ut. Han skaper utfordringer i hverdagen av små ting, for eksempel; finner han igjen utstyret, eller finner han noe brukt turutstyr? Han lever fullstendig det livet han har tenkt gjennom og valgt.

Utelukker ikke bylivet

Snøhulemannen

Sverre Nøkling ser ikke bort fra at han en gang blir kontorrotte.

Foto: NRK

Inntil videre er det fjellet som er Sverre Nøklings hjem, men han utelukker ikke at han en gang blir nødt til å vende tilbake til byen.

– Jeg kan gjerne bli kontorrotte, men da må jeg roe meg ned. Eller om det skjer noe som gjør at jeg blir forhindret i å bruke kroppen, om bena skulle gå. Det er jo ting man kanskje kan ha litt i bakhodet, sier Sverre Nøkling til NRK.

Sverre Nøkling har nettopp laget seg en ny hule ved Tryvann i Oslo, hvor han skal bo frem til premieren på filmen fredag.

  • Les også:
  • Møt Sverre Nøkling i Viggo på lørdag, lørdag 13. mars!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober