Hopp til innhold

Kan foreldre forme barns intelligens?

I den siste episoden av «Hjernevask» spør Harald Eia om det er hjemmemiljøet eller genene som avgjør hvor intelligente barna blir. Amerikanske forskere svarer at foreldre ivrige egentlig er maktesløse.

Hjernevask
Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

Harald Eia fortsetter å røre rundt i gryten av forklaringer og sammenhenger forskning kan gi oss på hvorfor vi blir som vi blir. Nok en gang kan «Hjernevask» få folk til å tenne på alle plugger.

Hjernevask i NETT-TV

I kveldens episode, som har fått navnet «Foreldreeffekten» stilles spørsmålet om det er arv eller miljø som gir utslag på barns intelligens.

I en kronikk i Aftenposten mandag, skriver programleder Harald Eia og Ole Martin Ihle, researcher i «Hjernevask»-redaksjonen at desto likere mulighetene blir i et samfunn, desto mer vil gener forklare hvem som lykkes på skolen og hvem som faller fra.

- Foreldre kan slappe av, de påvirker ikke

Ifølge den anerkjente amerikanske forskeren Judith Rich Harris , er det lite foreldre kan foreta seg for å påvirke barnas intelligens.

Harris mener heller ikke det er noen stor fare for at foreldres eventuelle uvaner skal smitte over på barna. Harris er blitt kalt utviklingspsykologiens Miss Marple, og står bak bestselgeren «The Nurture Assumption – why children turn out the way they do».

- Jo, barn formes som leire

Både Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universtitet i Oslo og psykiater Hans Olav Tungesvik, er av en annen oppfatning.

Ingen av dem avviser genenes betydning, men i «Hjernevask» gir de uttrykk for at de mener barn i størst grad etterligner foreldrene og kopierer foreldrenes vaner.

Willy Pedersen gikk i høst hardt ut mot serien «Hjernevask» i et innlegg i Aftenposten .

- Genene bestemmer IQ

I kveldens utgave av «Hjernevask», oppsøker Eia også psykologen og forskeren Robert Plomin . Plomin er kjent for studiene han har gjort av tvillinger, og han mener arv spiller en vesentlig større rolle enn miljø.

I «Hjernevask» forteller han også at adoptivbarn ligner mer på sine biologiske foreldre enn på adoptivforeldre de har vokst opp hos - også når det gjelder IQ.

Barn i klasserom

Er det genene som avgjør hvilke barn ender opp med høy utdanning?

Foto: Colourbox

Du kan snakke med Harald Eia mens programmet sendes ved å legge til denne applikasjonen: TV-Prat

TV-prat Facebook

«Hjernevask»-praten foregår på Facebook.

Foto: NRK

Hermer vi etter foreldrene våre?

Fra og med programmet setter i gang mandag 8. mars kl. 22.30 på NRK 1, kan du delta i «TV-prat» med Harald Eia på Facebook. I TV-Prat kan du snakke med andre som ser "Hjernevask", og som i forrige uke, kan diskusjonen komme til å gå heftig underveis. Både der og i kommentarfeltene på NRK.no.

- Haglstorm av kommentarer etter «Hjernevask»

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.