Hopp til innhold

Blir du ingeniør eller sykepleier?

Fremtidens yrkesaktive kvinner og menn begynner å stake ut veien i dag, og sansynligheten er stor for at de velger tradisjonelt. Hvilket yrke velger DU?

Ingeniør eller sykepleier - yrkesvalg
Foto: NTB/Magnum/Colourbox / NRK

Elevene i Klasse 10B er kommet til punktet der de må velge hvilken videregående opplæring de skal søke opptak til. Kveldens episode handler om å velge utdanning og yrkesvei.

I dag, 1. mars, er samtidig fristen for å søke opptak til videregående opplæring neste år ut. Landets tenåringer har begynt å sirkle inn et yrke for fremtiden .

Harald Ødegaard underviser i norsk

Harald Ødegaard underviser «Klasse 10B» som skal velge utdanning for fremtiden.

Foto: Strix Television / NRK

Få kvinner velger håndverk

Hvilket yrke velger jenter og gutter i dag? Mye tyder på at hver og en de siste 30 årene ikke har valgt så fritt og uavhengig, som vi kanskje skulle tro:

Til tross for at Norge i 2008 ble kåret av FN til verdens mest likestilte land, velger kvinner og menn i Norge yrke etter mer tradisjonelle mønstre enn det kvinner og menn andre europeiske land gjør.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser bl. a at blant 1000 yrkesaktive i Norge, finnes det 268 håndverkere. 251 av disse er menn, mens bare 17 er kvinner. Innen salg- og serviceyrkene er situasjonen omvendt, der er det mer enn dobbelt så mange kvinner som menn.

Hjernevasket før yrkesvalg?

Hjernevask

Harald Eia stille populærvitenskapelige svar om arv og miljø i «Hjernevask».

Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I serien utforsker Harald Eia saken i kveld, 1. mars. I serien stiller han populærvitenskapeligs spørsmål om arv og miljø, og denne gangen vil han røske opp i forestillinger om kjønn og yrkesvalg.

I NETT-TV: «Hjernevask»

Harald Eia spør Dr.scient. Camilla Schreiner, som har kartlagt 15- åringers ønsker og interesser i et internasjonalt perspektiv, og hun kan bekrefte at jenter i mindre likestilte land er mer interessert i å lære om tekniske ting enn norske jenter er.

Jo mer moderne et land er, jo mindre er jentene interessert i tekniske fag, viser det seg.

Er du kvinne er sannsynligheten fortsatt stor for at du velger å bli sykepleier framfor ingeniør.

Menn vil mekke, kvinner vil snakke

Professor Richard Lippa er professor i psykologi ved Californa State Universtity, og i en undersøkelse har han hentet inn svar fra mer enn 200 000 kvinner og menn i 53 forskjellige land. Alle ble spurt om hva de hadde lyst til å jobbe med, og konklusjonen var hans var klar:

Menn er mer interessert i å jobbe med maskiner og mekaniske ting, mens kvinner er mer interessert i jobber som har med mennesker å gjøre, sier professor Lippa til Eia i «Hjernevask».

Typiske kvinneyrker er førskole- og grunnskolelærere, sykepleiere, rengjøringspersonale og sekretærer. Typiske mannsyrker er håndverkere, bygge- og anleggsarbeidere, sjåfører og ingeniører. I noen få yrker er det så å si kjønnsbalanse, for eksempel blant postbud og markedsførings- og reklamekonsulenter, skriver Statistisk Sentralbyrå i en rapport.

Sykepleier

Blir du sykepleier og ikke ingeniør fordi du er kvinne?

Foto: Colorbox

Men, hvorfor velger vi typiske kvinne- og mannsyrker i Norge? Er det fordi vi har råd til å velge det vi har mest lyst til – og fordi det vi har mest lyst til er det samme som det som er genetisk anlagt i oss?

En årsak kan også være at vi har råd til å følge kulturelle trender, skriver Andreas Wiese i Dagbladet i dag.

Nå er det du som har ordet:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober