Hopp til innhold

- Tek ein stor sjanse

Pønklegenda Johnny Rotten prøver seg som skodespelar i ny norsk film.

Video nsps_upload_2010_2_26_13_6_21_2486.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

30 år etter at punkarane i Sex Pistols sjokkerte verda, er vokalisten John Lydon, betre kjent som Johnny Rotten, i Oslo for å spele i ein norsk film.

- Eg kan ikkje spele, eg gjer alt i fri form, det er min stil. Dei har teke ein stor sjanse med å satse på meg, ein verkeleg stor sjanse, seier John Lydon.

Opprør mot foreldregenerasjonen er tema for filmen "Teori og praksis", der handlinga er lagt til Bærum på slutten av 70-tallet, då Sex Pistols hadde sitt store gjennombrot.

Video nsps_upload_2010_2_26_13_11_16_2487.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sjå Johnny Rotten i Fri dressur under filminnspelinga.

Kjend for å provosere

Å vere skodespelar er nytt for Johnny Rotten. Med narkotikabruk og fillete klede skapte han skandaleoverskrifter som vokalist i pønkbandet Sex Pistols. Songar som Anarchy in the U.K. og God Save the Queen fekk mange britar til å setje teen i halsen.

Sex Pistols i Oslo.

Sex Pistols i Oslo i 1977.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Verkeleg berømte vart Sex Pistols i 1976, etter at dei hadde vore med i det populære tv-programmet Today, og ein av bandmedlemmane fyrte av nokre saftige gloser mot programleiaren. Bandet vert rekna for å vere starten på den britiske pønken, trass i at det vart oppløyst etter berre nokre få år.

Speler seg sjølv

Ein kopp te vert etterlyst med stor munterheit medan filmteamet gjer seg klar for opptak i Oslo.

- Eg er engelsk, eg elskar teen min, det er alt eg vil ha. Eg gjorde denne filmen for ein kopp te, ler John Lydon.

Den no 54 år gamle Johnny Rotten er i Noreg for å spele seg sjølv i filmatiseringa av romanen Teori og praksis av Nikolaj Frobenius. Det var inga enkel sak å få han til å stille i filmen, men skodespelarkollega Sven Nordin er godt nøgd med at det gjekk i orden.

Aasmund Høeg og Johnny Rotten

Hovudrolleinnehavar Aasmund Høeg og Johnny Rotten.

Foto: Lars Myhren Holand

- Det er fantastisk at han har sagt ja til å vere med. John Lydon er eit stort førebilete for hovudpersonen i filmen, som byrjar å spele i pønkband. Då er Johnny Rotten og Sex Pistols dei store heltane. Difor er det heilt fantastisk og ein kjempebonus for oss at han er med, seier Sven Nordin.

Sven Nordin speler ein '68-ar-pappa med ein son som gjer opprør, og søkjer tilflukt i pønkrocken. Far og son har flytta til drabantbyen Rykkin i Bærum, som i teorien skal vere den perfekte staden å vekse opp. I praksis vert det annleis. Det er opphavet til roman- og filmtittelen Teori og praksis.

Sex pistols vart vendepunkt

Nikolaj Frobenius

Forfattar Nikolaj Frobenius har skrive romanen filmen er basert på.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Historia er basert på forfattaren sine eigne opplevingar, og den musikken han sjølv likte då han var ung.

- For meg var det eit skikkeleg vendepunkt i livet, første gongen eg høyrde og Sex Pistols Johnny Rotten raspande rasande stemme, fortel Nikolaj Frobenius.

No følgjer forfattaren spent med på opptaka. Han trur Sex Pistols vart påverka ungdomskulturen og ein heil generasjon, fordi ungdommar vart inspirerte til å gå ut og lage eigne band og fanziner.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.