Hopp til innhold

Oscar-festen rett inn i norske stuer

Gode nyheter til Oscar-fans: I år kan du se hele prisutdelingen direkte på NRK1.

Penelope Cruz

Penelope Cruz er blant de nominerte når Oscarfesten går av stabelen 7. mars. Her fra fjorårets filmfestival i Cannes.

Foto: Eric Gaillard/REUTERS

For første gang skal NRK sende direkte fra Oscarutdelingen, som finner sted i Los Angeles søndag 7. mars. Siril Heyerdahl, som er kjent fra Filmplaneten, skal lede sendingen fra Norge.

Les: Disse er nominert til Oscar

- Vi har prøvd å få lov til å sende direktesendingen i flere år, men ikke fått rettighetene til å gjøre det. Det er fantastisk - og på høy tid - at NRK nå sender direkte fra utdelingen, sier en opprømt Siril Heyerdahl til NRK.no.

(Saken fortsetter under bildet)

Siril Heyerdahl

Siril Heyerdahl skal lede NRKs Oscarsending.

Foto: NRK

Ekspertpanel i studio

NRK starter den glamorøse sendingen klokken 22.40 med en kort presentasjon av kveldens Oscar-følge. Etter Kveldsnytt vil det bli sendt en film. Hvilken det blir, er ennå ikke bestemt.

Les også: Norsk-dansk dokumentar kjemper om Oscar

- Vi er tilbake fra NRKs studio etter filmen, og selve Oscar-feeden fra USA begynner klokka 02.00 med en halvtimes komprimert rød-løpermateriale der alle de store prominente gjestene ankommer og intervjues, forteller Siril Heyerdahl til NRK.no.

Hun får selskap i studio av Vegard Larsen og Anne Hoff, som utgjør kveldens norske ekspertpanel. Flere kjente og ukjente gjester vil dukke opp i løpet av natta, lover Heyerdahl, som omtaler seg selv som en "skikkelig Oscar-nerd".

Les også: Vegard Larsen leder nytt filmprogram

Sending helt til klokken 06.00

Selve utdelingen starter klokken 02.30 og varer til ca. klokken 06.00. NRK kommer til å sende eget program under de amerikanske reklamepausene.

Steve Martin og Alec Baldwin

Steve Martin og Alec Baldwin skal styre Oscarskuta fra Los Angeles.

Foto: Scanpix

- Vi skal synse litt, prate rød løper og snakke med gjester i studio, forteller Siril Heyerdahl.

Steve Martin og Alec Baldwin er vertskap for Oscarutdelingen, som går av stabelen for 82. gang.

Det knyttes spesielt stor spenning til monstersuksessen «Avatar» og Irak-filmen «The Hurt Locker», som begge er nominert til Oscar i hele ni kategorier. Filmene er regissert av det tidligere ekteparet James Cameron og Kathryn Bigelow, som nå kjemper mot hverandre i kategoriene beste film og beste regissør.

Alt om Oscar: Hjemmesidene til Oscarprisen

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.